Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a aplicat sancțiuni de…

CEC a aplicat sancțiuni de peste 100 000 de lei pentru finanțarea campaniei electorale. Nereguli în rapoartele PAS și a partidelor susținute de Șor

Sursa: Partidul politic "Renaștere"/Политическая Партия "Возрождение"/Facebook

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au sancționat trei partide pentru finanțarea campaniilor electorale contrar prevederilor legale și depășirea plafonului donațiilor în numerar. Alte trei partide au primit avertismente, iar 14 sunt obligate să prezinte repetat raportul, conform unei note informative emise de autoritatea electorală pe 27 noiembrie.

După examinarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale a alegerilor locale generale din 5 noiembrie, au fost aplicate avertismente:

  • Partidului Popular din R. Moldova;
  • Partidului Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei;
  • Partidului Noua Opţiune Istorică.

Alte 14 partide politice au fost atenționate asupra necesității de a respecta prevederile legale și au fost obligate să prezinte, până la data de 30 noiembrie 2023, raportul corectat privind finanțarea campaniei electorale pentru situația din 3 noiembrie 2023:

  1. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova;
  2. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Надежда”;
  3. Partidul Verde Ecologist;
  4. Partidul Național Liberal;
  5. Partidul Politic „Democrația acasă”;
  6. Partidul Politic „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa”;
  7. Partidul „Renaștere”;
  8. Partidul Politic „Forța Diasporei”;
  9. Partidul Acțiune și Solidaritate;
  10. Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic;
  11. Partidul politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”;
  12. Partidul Naţional Moldovenesc;
  13. Partidul Politic Liga Orașelor și Comunelor;
  14. Blocul electoral „Ruslan Codreanu”.

Pentru finanțarea campaniilor electorale contrar prevederilor legale și depășirea plafonului donațiilor în numerar, trei concurenți electorali au fost somați să verse în bugetul de stat, până la ora 17:00 a zilei de 30 noiembrie 2023, sume în mărime de:

  • 72 000,00 lei – Partidul Forța Diasporei;
  • 29 900,00 lei – Partidul Renaștere;
  • 8 300,00 lei – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.

În cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale generale, partidele au prezentat cheltuieli de aproximativ 33 milioane de lei. Datele sunt publicate de portalul alegeri.md, unde sunt prezentate venituri și cheltuieli de campanie în lei, raportate la Comisia Electorală Centrală de către concurenții electorali. În cursa electorală pentru scrutinul din 5 noiembrie 2023 au fost înregistrați peste 57 de mii de candidați la funcții de primar și de consilieri în consiliile locale din partea a 35 de partide politice din cele 60 înregistrate și a unui bloc electoral, precum și 1 174 de candidați independenți.