Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce s-ar putea schimba în…

Ce s-ar putea schimba în R. Moldova în urma vizitei vicepreşedintelui SUA, Joe Biden?

Sondaj

Petru Munteanu, avocat
Aşteptăm o schimbare în mentalitatea cetăţenilor. Degrabă sunt 20 de ani de independenţă, dar aşa şi nu ne-am determinat, cu toţii, încotro s-o luăm? O vizită la acest nivel este un semnal puternic pentru Moldova. Lumea trebuie să înţeleagă că SUA este o supraputere şi poate fi pentru noi un partener de mare importanţă. Pentru asta, însă, trebuie să ştim ce vrem, trebuie să ne vindecăm de corupţie, de hoţie, de provincialism în politică, trebuie să facem reforme în justiţie, în procuratură, în economie, în poliţie etc. Sper şi la anumite evoluţii în problema transnistreană. Nu putem şti ce s-a discutat la Moscova la acest subiect, dar, oricum, federalizarea este exclusă, conflictul nu are rădăcini etnice… O vizită oficială la acest nivel trebuie să aibă şi, eu cred, va avea numaidecât urmări. Depinde ce va fi şi ce vor face mai departe aliaţii noştri de la guvernare.

Anatol Croitoru, Coşniţa, combatant
Eu am luptat în 1992 pentru integritatea teritorială a R. Moldova, aşa că aşteptările mele sunt legate, în primul rând, de soluţionarea problemei transnistrene. SUA  poate realiza multe şi ne-ar putea ajuta şi pe noi. Aşteptăm ca, de pe urma vizitei vicepreşedintelui Biden, lucrurile în problema transnistreană să se mişte înainte, mai ales că e o problemă inventată de Moscova. Lumea este descurajată. În ajunul vizitei lui Joe Biden în Rusia, ziarul rus Kommersant scria că problema transnistreană e ca şi rezolvată şi că această rezolvare ar fi „graniţa po Dnestru” (n.r. – frontieră pe Nistru). Noi nu pentru asta am luptat. Şi Joe Biden la Chişinău a spus altceva decât ceea ce scrie Kommersant. Dar dacă va fi să fie frontiera pe Nistru, atunci vrem ca Chişinăul să ştie şi să fie pregătit să primească de peste Nistru câteva sute de mii de refugiaţi, pentru că noi dincolo nu vom avea viaţă.

Maria Ursu, Măgdăceşti, casnică
America este o ţară mare şi bogată… Poate ne va ajuta şi pe noi să putem ieşi din nevoi şi să trăim altfel, că la noi tot ce e bun e numai pentru cei de la „vârf”. Da de ceilalţi nu-şi bate capul nimeni. Tatăl meu are 88 de ani, a lucrat la pământ de când s-au făcut şi până s-au terminat colhozurile şi are o pensie de nici 600 de lei. Dar are 2 hectare de pământ. Se încălzeşte, vine aratul, semănatul, credeţi că s-a interesat cineva dacă are seminţe de semănat sau motorină de arat? La americani şefii nu-s aşa de lacomi ca la noi: băncile, magazinele, pieţele, ajutoarele care vin şi tot ce mai este… pădurile, apele – toate-s ale lor. Lumii ce i-au lăsat? Ne hrănim şi noi, ca hulubii, cu ce trece printre degete. Avem lume harnică şi răbdătoare, dar nu avem noroc de conducere. Asta vrem să vadă şi să înţeleagă americanii, cât de greu trăieşte lumea la noi şi de ce.

Nicolae Derjac, Chişinău
America e preocupată de probleme mari, geopolitice. Ar fi minunat să poată scoate Rusia din Transnistria. Moscova ne-a recunoscut independenţa statală împreună cu Transnistria, iar prezenţa ei militară în stânga Nistrului arată la o situaţie de ocupaţie. Zona trebuie demilitarizată. Conflictul nu este între ruşi, moldoveni, ucraineni etc., conflictul este unul geopolitic şi soluţionarea lui nu se poate face fără implicarea unei mari puteri ca SUA. Aşa că sperăm… Trebuie schimbat formatul de negocieri: Ucraina şi România – mediatori, UE şi SUA – observatori, iar Rusia trecută ca parte la conflict. Altfel batem pasul pe loc. În alte privinţe, nu ştiu la ce ne-am putea aştepta. Puterea în stat e coruptă şi de aici toate relele. SUA şi România mai rămân speranţa noastră, ele ar putea face să circulăm mai liber în Europa.

Tudor Căruntu, Chişinău
Nu se schimbă nimic. La noi totul e putred. Americanii au băgat grămezi de dolari în R. Moldova. Rostul? Trebuiau puşi în proiecte, în special la sate. Dar aşa… ai impresia că între AIE şi comunişti există o înţelegere: ne criticăm, dar nu ne băgăm la dubă. De ce? Pentru că lucrurile rămân pe vechi, s-au schimbat doar «tujii». Problema transnistreană? Depinde ce s-a înţeles Putin cu Biden, dar nu cred că ruşii au zis că-şi fac valizele. Ceea ce a devenit foarte clar de pe urma acestei vizite e că omul americanilor la Chişinău este V. Filat. Asta s-a văzut bine. Este un semnal că celelalte partide şi lideri trebuie să fie mai atenţi în declaraţii şi în relaţiile cu PLDM. De ce Filat şi nu altul, nu pot să ştiu. Timpul va arăta. Dar tensiunile ar putea creşte. Vizita lui Biden la Chişinău nu înseamnă că, gata, au venit americanii şi am scăpat de ruşi… Dar e un semnal bun.

Pentru conformitate, P.G.