Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce riscă deputaţii care absentează…

Ce riscă deputaţii care absentează nemotivat de la muncă?

Conform Codului Muncii, dacă angajatul absentează de la postul de muncă mai mult de 4 ore consecutive fără motive întemeiate, acesta poate fi concediat.

Absenţa de la lucru mai mult de patru ore în cursul zilei de muncă îi dă dreptul angajatorului să rezilieze contractul de muncă dacă se consideră că salariatului se află nemotivat în afara teritoriului unităţii cu care se află în raport de muncă, sau în afara teritoriului, obiectului, unde el trebuie să-şi îndeplinească lucrul încredinţat în conformitate cu obligaţiunile de muncă.

Absenţa nemotivată de la serviciu se consideră şi plecarea salariatului fără permisiunea administraţiei în concediu anual, folosirea abuzivă a zilelor de recuperare, abandonarea lucrului până la expirarea acţiunii contractului de muncă încheiat pe un anumit termen.

În cazul deputaţilor însă, se aplică alte măsuri. Pentru aleşii poporului funcţionează Legea nr. 39 despre statutul deputatului în Parlament şi Regulametul Parlamentului, conform cărora în cazul absenţelor nemotivate, aceştia se aleg doar cu nişte sancţiuni. În articolul 131 din Regulament se menţionează că absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 3 şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte, se sancţionează cu pierderea a 50% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare. Absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 4 şi mai multe şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 75% din salariu şi din alte îndemnizaţii pentru luna următoare.

Amintim că, la 4 ianuarie curent, 54 de deputaţi au absentat la şedinţa specială a Parlamentului în care urma să fie discutat programul de guvernare propus de Guvernul Sturza.