Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Asocierea R. Moldova la UE:…

Asocierea R. Moldova la UE: Cel mai repede, cu cele mai mari beneficii

464-monica-macoveiIeri la Chişinău a avut loc ultima şedinţă a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – R. Moldova. Copreşedinţii acestui comitet, europarlamentara Monica Macovei şi deputatul R. Moldova Ion Hadârcă, au prezentat totalurile celor 5 ani de activitate a comitetului: cetăţenii R. Moldova vor putea călători fără vize în UE, cei care îşi vor găsi un loc de muncă – vor putea solicita permis de muncă, călătoriile cu avionul vor fi mai ieftine, vor exista posibilităţi de export nelimitat al produselor moldoveneşti în UE, toate din 2014, în cazul respectării standardelor şi rigorilor semnate.

Comitetul UE — R. Moldova şi-a ţinut şedinţele în ultimele 3 zile la Chişinău şi Tiraspol, deputaţii europeni discutând cu politicieni din R. Moldova, cu membrii societăţii civile, reprezentanţii presei, şi desigur cu primele persoane în stat. Monica Macovei a declarat că a insistat să se întâlnească şi cu liderii regiunii transnistrene, dar Tiraspolul a răspuns cu refuzuri permanente. “După ce ne-a refuzat Şevciuk, ne-a recomandat să discutăm cu Burlea, acesta a refuzat de asemenea. Am solicitat să vorbim cu oricine, căci în primul rând voiam să abordăm situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană”, explică europarlamentara. După mai multe refuzuri, miercuri-dimineaţă delegaţia europeană a pornit spre Tiraspol, unde a fost primită de un reprezentant comunist al legislativului local şi de şefa direcţiei învăţământ. “Le-am solicitat cooperare, şi ca un prim test am zis să returneze banii şi ştampila directorului Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev. Voi reveni în câteva săptămâni să văd ce au rezolvat”, a mai menţionat Monica Macovei, invocând şi rezoluţia parlamentului UE privind situaţia şcolilor cu predare în limba română de pe teritoriul regiunii transnistrene.

Criza geopolitică grăbeşte eurointegrarea

Referindu-se la cei care deţin controlul de facto în regiune, preşedinta comitetului de cooperare Moldova – UE a declarat că Uniunea Europeană ţine cont anume de faptul că e vorba de o situaţie de criză în zonă. “E criză politică în regiune, trebuie soluţii de criză pentru R. Moldova şi pentru Ucraina. Răspunsul de criză al UE constă în semnarea cât mai rapidă a Acordului de Asociere şi integrarea cât mai rapidă în UE”, a declarat Monica Macovei.

Membrii Comitetului au semnat şi o declaraţie, care conţine explicaţii ce ţin anume de criza geopolitică, exprimându-şi “adînca îngrijorare cu privire la evoluţiile recente din Ucraina prin nerespectarea suveranităţii acesteia, fapt care poate afecta stabilitatea şi securitatea în Europa şi în primul rînd în statele vecine, printre care şi R. Moldova; solicită Federaţiei Ruse să respecte şi să sprijine unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a statelor sale vecine”. Totodată, Comitetul “accentuează faptul că, având în vedere agresiunea recentă comisă de Rusia împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, semnarea Acordului de Asociere de către UE şi R. Moldova este o chestiune de urgenţă şi importanţă extremă; face apel la UE să depună toate eforturile şi să semneze Acordul de Asociere cu R. Moldova în aprilie 2014, chiar dacă nu sunt finalizate toate procedurile formale legate de traducerea şi revizuirea juridică în cele 24 de limbi; accentuează faptul că o perioadă de criză cere soluţii pentru criză, iar semnarea şi procesul rapid de integrare a Republicii Moldova în UE sunt priorităţi imediate pentru stabilitatea şi democraţia din regiune”.

Călătorii în UE pentru toţi

Explicând beneficiile Acordului de Asociere, Monica Macovei şi Ion Hadârcă au explicat că semnarea acestui document este rezultatul unei munci de 5 ani în comun a membrilor structurilor UE şi a guvernelor de la Chişinău, iar beneficiile sunt deja sesizabile.

“Cetăţenii R. Moldova pot călători fără vize în statele Uniunii Europene, vor putea să îşi viziteze rudele, prietenii, părinţii sau copiii stabiliţi de mai mult timp în UE. Cei care îşi vor găsi locuri de muncă – vor putea solicita de la statele gazdă permisiuni de muncă. De asemenea, Acordul de Liber schimb va permite exportul de produse moldoveneşti în UE, ceea ce va aduce bani în Moldova”, a specificat europarlamentara.

Macovei s-a referit în mod special la speculaţiile politice, insinuate în mod special de către exponenţii comuniştilor din Moldova, care invocă imposibilitatea de a munci legal în Europa pentru cetăţenii R. Moldova sau alterarea şi limitarea relaţiilor economice şi politice cu Federaţia Rusă. “Vreau să explic că acestea sunt nişte speculaţii. Regimul liberalizat de vize înseamnă dreptul de a călători liber. Permisele de muncă pentru toţi cetăţenii din Moldova vor fi posibile când Moldova va fi membră a UE. Vreau să remarc că România a aderat la UE în 2007 şi nu a primit automat dreptul de muncă pentru cetăţenii săi în toate statele UE, ci doar în unele state iniţial, în altele – ulterior.”

Exporturi în UE

De asemenea, referindu-se la relaţiile moldo-ruse după semnarea Acordului de Asociere, Monica Macovei a declarat că “integrarea în UE – nu înseamnă ceva împotriva Federaţiei Ruse, nu e ori-ori, există şi state UE care fac comerţ şi au relaţii economice cu Rusia. Acum e criză – dar vor veni vremuri de normalitate şi veţi relua comerţul. Dar şi acum dacă e posibil să faceţi comerţ cu Federaţia Rusă – puteţi să faceţi”, a remarcat europarlamentara, referindu-se şi la decizia recentă şi echivocă a Federaţiei Ruse de a importa vinuri doar din regiunea găgăuză a R. Moldova.

Rezoluţia finală adoptată de Comitetul Moldova – UE “accentuează faptul că implementarea cu succes a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv (ZLSAC) va servi la modernizarea economiei moldoveneşti, va contribui la dezvoltarea sectoarelor competitive ale agriculturii, industriei şi serviciilor şi astfel va stimula comerţul Republicii Moldova cu UE şi restul lumii”, acceptând “ca UE să suporte o parte semnificativă a investiţiilor menite pentru implementarea ZLSAC, prin intermediul asistenţei tehnice şi financiare; invită liderii din domeniul afacerilor, îndeosebi din cel agricol şi din sectoarele industriale mici şi mijlocii, să consolideze activitatea companiilor lor, profitînd din plin de pe urma deschiderii pieţei UE şi a perioadei de tranziţie de zece ani, aplicabile tarifelor vamale din Moldova”. ZLSAC vizează dezvoltarea comerţului şi a micului business şi pe teritoriul regiunii transnistrene, rezoluţia stipulând că “extinderea relaţiilor dintre UE şi R. Moldova prin implementarea ZLSAC va crea noi oportunităţi de investiţie şi mai multe locuri de muncă pentru locuitorii regiunii transnistrene; îndeamnă autorităţile de la Tiraspol să accepte oferta UE de a implementa în totalitate ZLSAC după o perioadă de tranziţie pînă la sfîrşitul anului 2015”.

Acordul de Asociere – fără vot secret

Monica Macovei a reiterat în finalul discursului său ţinut miercuri în faţa reprezentanţilor presei că integrarea în UE înseamnă drepturi respectate pentru fiecare cetăţean, dezvoltare economică, guvernare democratică, transparenţă. “UE va veni cu investiţii, dar nu veţi mai putea auzi de contracte “aranjate”, căci UE vine cu bani şi control asupra modului în care sunt aceştia investiţi”.

Copreşedintele Comitetului din partea R. Moldova a menţionat că Acordul de Asociere care urmează să fie semnat în câteva săptămâni a fost discutat în R. Moldova cu toate fracţiunile parlamentare, cu reprezentanţii societăţii civile, de aceea este considerat un succes al întregii societăţi. Fiind întrebat de ZdG dacă la ratificarea Acordului în Parlamentul de la Chişinău nu vor apărea surprize de genul “votului secret” sau al lipsei deputaţilor pentru cvorum, Ion Hadârcă a declarat că asemenea scenarii sunt excluse, iar Monica Macovei a declarat cu fermitate că este împotriva procedurilor de vot secret în orice parlament.

Alina RADU