Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   APCE, îngrijorată de situația din…

APCE, îngrijorată de situația din R. Moldova: „Așteptăm opinia Comisiei de la Veneția”

Foto: coe.int

Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea Republicii Moldova, Egidijus Vareikis (Lituania, PPE / CD) și Maryvonne Blondin (Franța, SOC), și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația actuală din R. Moldova.

„Timp de trei zile, țara a fost pusă într-o stare de confuzie juridică și politică, ca urmare a interpretării de către Curtea Constituțională a termenului limită pentru crearea unui guvern și dizolvarea parlamentului, în timp ce s-a ajuns la un acord politic pentru formarea unei coaliții de guvernământ și a unui guvern complet operațional. Vom aștepta emiterea unei opinii urgente a Comisiei de la Veneția cu privire la aspectele juridice ale acestor decizii. Între timp, îndemnăm toate forțele politice să manifeste restrângere și să respecte principiile democratice și voința poporului. Liderii politici au responsabilitatea de a se asigura că instituțiile statului acționează în interesul poporului moldovenesc și nu împiedică buna funcționare a instituțiilor democratice”, se menționează în poziția coraportorilor.

Totodată, comitetul de monitorizare din cadrul APCE susține că va monitoriza situația politică din R.Moldova.

În seara zilei de vineri, 7 iunie 2019, Curtea Constituțională, controlată de exponenți ai PDM, a declarat că orice acțiuni ale Parlamentului sunt ilegale, invocând că, potrivit legii, termenul de trei luni în care urma să fie format Guvernul a expirat la 7 iunie.

Totuși, sâmbătă, 8 iunie, coaliția formată din PSRM și Blocul ACUM, inițial, a votat-o pe Zinaida Greceanîi în funcția de speaker. Ulterior, după consultarea cu fracțiunile parlamentare ale PSRM și ale Blocului ACUM, Igor Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

La scurt timp, sesizată de democrați, Curtea Constituțională a decis în mod operativ, fără a vedea actele aprobate de Parlament, că activitatea acestuia ar fi ilegală, la fel și alegerea noului Guvern și a speakerului. Ulterior, din nou la sesizarea deputaților democrați, Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe Igor Dodon, iar Pavel Filip, asigurând interimatul funcției, a dizolvat Parlamentului și a declarat că la 6 septembrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.