Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrian Candu: Poate vom opta…

Andrian Candu: Poate vom opta pentru simplificarea și mai multă a Președinției

Andrian Candu se întreabă din nou dacă mai avem nevoie de instituția Președinției. În cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, președintele Parlamentului a declarat că dacă PDM va face parte din majoritatea parlamentară a noului legislativ, probabil se va opta pentru simplificarea instituției Președinției.

Speakerul Parlamentului a menționat că s-a întrebat „mai în glumă, mai în serios” dacă avem nevoie de instituția Președinției și consideră că dacă Guvernul și Parlamentul să descurcă fără aceasta, atunci „de ce cheltuim bani pentru Președinție?”.

„Ca și în multe alte republici parlamentare, că e Germania sau Italia, acel președinte chiar e limitat și are nu acel rol de decor, pentru că președintele Germaniei, care puțini știu cine este, oricum are un rol. Prima vioară este prim-ministrul, iar președintele joacă un rol de … alt rol, ca să nu fiu rău și să zic doar de decor. Probabil merită să fie o reformă constituțională și de dus până la capăt această idee a republicii parlamentare”, a menționat Andrian Candu.

În legătură cu cea de-a patra suspendare a președintelui Igor Dodon, Andrian Candu a menționat că vor mai exista motive pentru suspendarea acestuia. Președintele Parlamentului este de părerea că Igor Dodon ar putea să refuze să promulge modificarea Constituției în ceea ce ține de integrarea europeană, dar și noul Cod al audiovizualului, care conține elemente anti-propagandă.

În opinia expertului politic Igor Munteanu, aceste neînțelegeri dintre guvernare și Președinție au loc din cauza politicului, dar și a faptului că instituția Președinției a fost slăbită de anumite competențe.

„Problema este cauzată de un dezechilibru între instituția Președinției, care a reapărut prin alegeri libere după decizia contestată a Curții Constituționale din 2016, și locul pe care îl ocupă în raport cu Guvernul și Parlamentul. Un președinte chiar și în formula scurtată din R. Moldova ar trebui să se limiteze la ceea ce prescrie Constituția, iar președintele Dodon încearcă permanent să fie un jucător și cotizează cu autoritatea sa pentru un partid politic. Din acest dezechilibru apare și un conflict de competență între Parlament și Președinție”, susține Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul.