Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegerile din Jora de Mijloc…

Alegerile din Jora de Mijloc filmate de observatorii Partidului „Șor”. Cum justifică Partidul, ce spune CEC

Foto: tv8

În toate cele patru secții de votare deschise pe teritoriul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei, observatorii și reprezentanții Partidului „Șor” realizează imagini video și foto ale procesului electoral. Constantin Clipa, președintele Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Jora de Mijloc nr. 25/16, confirmă pentru Ziarul de Gardă că în fiecare dintre aceste secții este amplasată cel puțin câte o cameră video. Acesta spune că nu știe dacă procesul de vot este înregistrat video continuu de către observatorii Partidului „Șor”, dar precizează că nu poate interzice acestora să ia imagini deoarece Codul Electoral prevede că observatorii „pot efectua filmări foto şi video cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral”.

Într-o conferință de presă, directorul de program la Promo-Lex, Pavel Postică, a anunțat că observatorii asociației au raportat că în Jora de Mijloc ar fi filmat procesul electoral.

La Jora de Mijloc din Orhei au fost deschise patru secții de votare, câte una în fiecare dintre satele care intră în componența comunei: Jora de Sus, Jora de Mijloc, Jora de Jos și Lopatna.

Contactat, Constantin Clipa, președintele Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Jora de Mijloc, a declarat că în cele patru secții de votare observatorii și reprezentanții Partidului „Șor” sunt dotați cu echipament de filmat. Constantin Clipa precizează că art. 68 din Codul Electoral prevede că observatorii acreditați au dreptul să efectueze înregistrări foto și video.

„Ce poate să facă președintele dacă Codul Electoral precede că au drepturi și ei insistă”, susține pentru ZdG președintele Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Jora de Mijloc, Constantin Clipa.

Constantin Clipa spune că i-a preîntâmpinat ca în vizorul camerelor să nu intre ecranele calculatoarelor sau cabine de vot.

„În această privință au fost preîntâmpinați: să nu îndrepte camerele spre calculatoare care înregistrează sau cabinele de vot. Așa cum este procesul”, menționează Constantin Clipa.

Întrebat dacă filmările au loc continuu, președintele Consiliului Electoral precizează că nu cunoaște, dar că preîntâmpinați, observatorii au declarat că fac filmări doar periodic.

„Noi i-am preîntâmpinat și ei spun că așa periodic”, susține Clipa, care precizează că cei patru observatori ai Partidului „Șor” au fost acreditați la 14 mai:

  • Victor Perțu, Jora de Mijloc
  • Vladimir Fiodorov, Jora de Sus
  • Serghei Lavriuc, Jora de Sus
  • Cristina Cojocari, Lopatna

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Partidului „Șor”, Alina Șargu a declarat că s-a decis înregistrarea video „pentru ca procesul electoral să se desfășoare în limita legislației”.

„Noi nu filmăm date cu caracter personal, înregistrăm pentru că sunt mai multe încălcări despre care noi vom comunica”, a dat asigurări purtătoarea de cuvânt a partidului, precizând că încălcările vor fi făcute publice în cadrul unei conferințe de presă. Alina Șargu a evitat să spună ce încălcări au fost identificate  și ce sesizări au fost dpeuse privind acestea, invocând că trebuie să consulte mai întâi juriștii partiului.

Membrul CEC, Iurie Ciocan, a declarat pentru ZdG că observatorii nu au dreptul să filmeze continuu procesul de vot și că filmările în cele patru secții au fost stopate încă în primele ore după deschiderea secțiilor de votare.

„Pot să filmeze procedura de numărare a voturilor, dar filmarea în procesul de vot, non-stop, cap-coadă, este intimidare a alegătorilor”, a explicat Iurie Ciocan, precizând că au existat apeluri la poliție în legătură cu acest incident, dar că ulterior președinții birourilor de votare au dat asigurări că filmprile au fost întrerupte.

Pe parcursul zilei de astăzi, observatorii Promo-Lex au siszat despre mai multe încălcări în Jora de Mijloc, inclusiv despre transportarea organizată a alegătorilor. În acest sens, precizează președintele Consiliului electoral respectiv, Constantin Clipa, a fost depusă o sesizare de către reprezentanții PSRM.

La fotoliul de primar în Jora de Mijloc aspiră Tauber Marina (Partidul Șor), Morozan Serghei (PSRM), Terenti Lucia (PDM).

Urmăriți aici informații la minut despre alegerile locale:

LIVE TEXT: Chișinăul își alege primarul. Rata de prezentare la vot în suburbii – 27,21%

Foto antet: captură TV8