Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegerile bașcanului Găgăuziei 2023. Irina…

Alegerile bașcanului Găgăuziei 2023. Irina Vlah spune că și-a dat votul pentru ca în regiune „să fie păstrată pacea, stabilitatea și dezvoltarea”

Sursa foto: Facebook/ Irina Vlah

Actuala bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, și-a exercitat dreptul de vot în cadrul alegerilor de duminică, 30 aprilie, pentru funcția de guvernator al regiunii. Într-o postare pe rețelele de socializare, Vlah a scris că și-a dat votul „pentru ca în Găgăuzia să fie păstrate pacea, stabilitatea și dezvoltarea”.

„Mă aștept ca noul guvernator să continue cursul de dezvoltare a Găgăuziei, să finalizeze marile proiecte lansate și să păstreze programele sociale și economice pe care le-am implementat în toți acești ani”, a spus Vlah.

De asemenea, bașcana a invitat locuitorii Găgăuziei „să meargă la secții de votare și să facă o alegere rațională și bine gândită”.

„Găgăuzii – un popor înțelept și rezonabil. În momentele decizionale, suntem capabili să gândim sobru și să luăm decizii bine cântărite. Îi îndemn pe toți să nu fie pasivi, să meargă la secții de votare și să facă o alegere rațională și bine gândită”, a mai scris Vlah.

Irina Vlah a câștigat alegerile pentru funcția de bașcană a Găgăuziei în 2015 și 2019 și nu mai este eligibilă pentru un al treilea mandat.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, 23 332 de alegători (24,6%), din cei aproximativ 92 de mii de cetățeni cu drept de vot, au mers până la această oră la secțiile de votare pentru a-și alege bașcanul.

Locuitorii Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia (UTA Găgăuzia) sunt așteptați astăzi, 30 aprilie, la urnele de vot pentru a-și alege bașcanul. Secțiile de votare, 65 la număr, au fost deschise la ora 7:00, în 26 de localități, și vor fi închise la ora 21:00. Cei 92 516 cetățeni cu drept de vot urmează să aleagă între opt candidați înregistrați în cursa electorală. Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Găgăuziei, în cursa de guvernator al regiunii au fost înscriși opt candidați. Aceștia sunt: deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicolai Dudoglo, fostul deputat din Găgăuzia, Grigorii Uzun, fostul guvernator al Găgăuziei, Mihail Formuzal, deputatul independent al Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov, ambasadorul R. Moldova în Turcia, Dumitru Croitor, fostul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Serghei Cernev, candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul independent, Serghei Cimpoieș.

În competiția pentru voturile alegătorilor din UTA Găgăuzia se află candidați care au ocupat anterior această funcție, dar și foști deputați în Parlamentul R. Moldova, un ex-primar, un ambasador și un om de afaceri. Un singur candidat este pe lista unui partid politic, iar alți doi au susținerea unui partid și a unui deputat.

Alegeri în UTA Găgăuzia. Detalii despre cei opt candidați și averile acestora