Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Al treilea „pelerinaj" al…

SONDAJ Al treilea „pelerinaj” al lui Dodon pe Athos

Igor Dodon, din nou la Athos. Potrivit mesajelor și pozelor postate pe Facebook, Dodon este însoțit în această „vizită” de fiul mai mare, fratele mai mic, o brigadă de confrați socialiști și fotograful Președinției R. Moldova. În textele plasate pe rețelele de socializare, președintele se laudă că este „primul șef de stat” care a ajuns pe jos în vârful Sf. Munte, la peste 2000 m. de asupra nivelului mării. În doi ani de când e președinte, este a treia sa „vizită” pe muntele Athos.

Ce caută Igor Dodon la Athos?

Tudor Botin, pictor

Dacă în doi ani, de când e președinte, se duce a treia oară la Athos, o fi căutând el ceva. Poate îl caută pe Dumnezeu şi crede că îl va găsi acolo. Cine ştie? Chiar e greu să înțelegi pentru ce a plecat, fiindcă pe Facebook vorbește doar despre niște lucruri mărunte… E-e-e, că a plecat cu fecioru-su, cu frate-su şi cu niște colegi de partid. Iar faptul că a târâit cu el și fotograful spune clar că a plecat să mai adune niște poze și să se arăte lumii. Dacă nu îl cheamă şi nu îl aşteaptă nimeni nicăieri, cu excepția lui Putin, trebuie să îşi organizeze omul singur niște vizite. Iar dacă zice că e primul președinte care a ajuns în vârful Athosului, poate că are de gând să lase pe Sf. Munte și vreun drapel cu seceră şi ciocan şi cu autograful său? Știți că fudulia nu ține cont de nimic.

Valentina Sturza, Asociaţia Foştilor Deportaţi

Nu cred că a mers să se pocăiască sau să se roage pentru Neam, Ţară, aşa după cum e în stilul marilor monarhi. Nu are el această cultură şi educație. Din pionieri – împărați, doar la noi se poate întâmpla. Dacă e plecat cu feciorul, fratele şi câţiva prieteni, au mers să se distreze. Păcat că au ales locul cel mai nepotrivit pentru asta, ca şi anul trecut. Ăştia nu au nimic cu locurile sfinte, ăștia cred numai în bani și în plăceri. Banii şi fudulia, astea-s pentru ei. Cred că, la Athos, Dodon a fost în trecere, în drum spre Turcia, unde au mers la mare, dar şi după niște bani la Erdogan, pentru tranzacția cu moscheea, pe care vor s-o ridice la Chișinău. Vin alegerile, bani în alegeri se cheltuie mulți, aşa că vizita la Muntele Athos ar putea fi mai degrabă o perdea de fum. Destinația a fost, mai degrabă, Turcia. Vorba populară – interesul poartă fesul.

Fiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”

Am citit și ce a scris pe Facebook. Am văzut și fotografiile pe care le-a afișat. Sincer vă spun, mi s-a făcut greață și rușine pentru el. Uitați-vă la halul în care a apărut în poze. Asta-i ținută de șef de stat? Oglinda statului? Sau rușinea statului? Lumea geme de sărăcie, de nedreptate, de lipsuri şi el se distrează, rânjindu-se, prin munți, cu gaşca sa de paharnici şi îşi scrie laude că e primul președinte care a urcat pe jos până în vârful muntelui Athos. Pentru asta a fost ales? O mai mare rușine la șefia statului, R. Moldova nu a avut încă. Eu i-am făcut campanie electorală în 2016. Şi azi nu ştiu unde să îmi bag capul de ruşine. Iar aceste „vizite” ale lui Dodon la Athos, care au devenit un hobby, fie că se fac pentru nişte distracții cu „bratvaua”, fie că se fac pentru PR politic. Dodon a căutat mereu să exploateze biserica în interesele sale politice. Cineva dintre preoți i-a băgat în cap că el ar fi alesul lui Dumnezeu și el încearcă, inclusiv, prin aceste vizite la Athos să creeze impresia că așa și este. Dar muntele Athos nu este pentru sport și competiții, ceea ce face Dodon. Athos este pentru pocăință, rugăciune, purificare – ceea ce nu face Dodon, din păcate.

Valentin Krîlov, comentator politic

Doar niște lume prost informată poate crede că Dodon merge la Athos pentru cele sfinte. Dodon se iubește prea mult ca să aibă timp să se gândească și la Dumnezeu. Citiți mesajele lui, uitați-vă la fotografiile lui pe Facebook. Unde-i Athosul? A mai fost de două ori. Cu ce s-a întors? Ca și de la Moscova, cu niște poze. În cele cu Putin vrea să dovedească că este un mare prieten al Rusiei, iar în cele de la Athos că ar fi un mare creștin. Dar, de fapt, minte și într-un caz și în altul. „Vizita” la Athos, unde nu l-a așteptat nimeni, este o manevră electorală. După 2 ani, în care nu a făcut nimic și lumea nu-l mai crede, el vrea să convingă preoțimea afiliată Bisericii Ruse și enoriașii acestei biserici că este un bun creștin, apropiat bisericii și că toată speranța la alegerile din februarie este el cu PSRM. Speculații. Dar Athos nu e tot. Să vedeți ce spectacol „creștinesc” va da el la toamnă, la Congresul Familiilor, unde este invitat și Patriarhul Rusiei, Kirill. Vin alegerile…