Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Acțiunile propuse de PAS pentru…

Acțiunile propuse de PAS pentru consolidarea sistemului medical și pregătirea pentru un al doilea val al epidemiei de Covid-19

ReprezentanțiiPAS au prezentat vineri, 29 mai, un set de acțiuni pe care le propun spre implementare pentru consolidarea sistemului medical și pregătirea acestuia pentru un al doilea val al epidemiei.

Principalele acțiuni propuse de membrii PAS pentru a fi întreprinse cât mai curând sunt următoarele:

1.  Crearea unei Comisii de anchetă parlamentară în vederea evaluări prestației instituțiilor statului în aceste 3 luni de epidemie

Dacă vrem să fim pregătiți pentru un nou val al epidemiei trebuie să înțelegem:

–        De ce am ajuns să avem așa o rată mare de infectare a personalului medical?
–         De ce nu s-au făcut mai multe teste?
–         De ce au întârziat echipamentele de protecție?
–         De ce nu am avut un plan clar de ieșire din carantină?

O asemenea analiză trebuie să aibă loc pe platformă parlamentară cu participarea celor mai buni specialiști.

2. Dublarea salariului personalului medical infectați cu COVID-19 și pentru cei implicați în tratarea pacienților cu COVID-19

După 3 luni de epidemie, lucrătorii medicali sunt epuizați și fizic, și psihic. De starea lor de sănătate depinde sănătatea noastră a tuturor. Ei au nevoie de odihnă și inclusiv de  susținere financiară, pentru a putea continua în același ritm lunile care vin.

3. Oferirea foilor de odihnă pentru lucrătorii medicali infectați cu COVID-19 și pentru cei implicați în tratarea pacienților cu COVID-19

4. Simplificarea procedurilor de achiziție în medicină în caz de crize sanitare și prelungirea planurilor de achiziție de la 1 an la 5 ani.
Întârzierile care au existat în achiziționarea echipamentelor de protecție se datorează inclusiv procedurilor de achiziție anevoioase și managementului defectuos al Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. Procedurile trebuie revizuite și simplificate, iar cei care se fac responsabili de tergiversarea procesului trași la răspundere.

5. Creșterea capacităților de testare până la cel puțin 5000 teste pe zi cu ajutorul mediului privat
Republica Moldova are una dintre cele mai mici rate de testare a populației la 1 milion de locuitori din regiune. Atâta timp cât nu vom face multe teste, nu vom putea izola persoanele infectate și reduce rata de răspândire a virusului.

6. Pregătirea spitalelor pentru reluarea intervențiilor care nu sunt urgente
Ministerul trebuie să elaboreze protocoalele necesare pentru ca spitalele să poată relua intervențiile programate fără a pune în pericol viața pacienților. Aceste intervenții nu pot fi amânate pe un termen nedefinit, dar nici nu pot avea loc în instituții contaminate. Se impune pregătirea instituțiilor medicale pentru a-și relua plenar activitatea în condițiile noilor realități.

7. Dotarea corespunzătoare, prioritară a secțiilor de terapie intensivă
Secțiile de terapie intensivă sunt ultima noastră linie de apărare. Tradițional, dotarea acestora a fost neglijată în special în spitalele raionale. Această ultimă linie de apărare trebuie fortificată urgent.

Avem deja trei luni în care trăim într-o tensiune care a schimbat mult viața noastră. Trei luni în care cei din prima linie sunt cei mai expuși acestei presiuni. Sunt mari carențe la capitolul gestionarea epidemiei din partea autorităților. Lucrul acesta îl vorbesc cifrele. Noi credem că suntem obligați să venim în ajutorul lucrătorilor medicali, a medicilor”, a declarat deputatul Igor Grosu în acest context.

Până acum, în R. Moldova, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 8 098.