Principală  —  Ştiri   —   Percheziții la Edineț în cadrul…

Percheziții la Edineț în cadrul a 6 cauze penale noi care vizează mita percepută la eliberarea permiselor de conducere

Imagine simbol. Sursa: CNA

Opt percheziții au fost desfășurate joi, 25 mai, la Edineț, de către ofițerii Direcției Generale Teritoriale (DGT) Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii din oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, în cadrul a șase cauze penale noi care vizează mita percepută la eliberarea permiselor de conducere. În prezentele cauze figurează șase persoane fizice, bănuite că ar fi intermediat primirea și transmiterea mijloacelor financiare către responsabili de la Secția Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto Edineț, potrivit unui comunicat al CNA.

Astfel, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, efectuate joi la domiciliile și în automobilele bănuiților, au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, certificate de școlarizare și mijloace financiare care au fost predate benevol ofițerilor CNA. La moment, toate persoanele colaborează cu organul de urmărire penală, fiind cercetate în libertate.

Ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii din cadrul Oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție gestionează 12 cauze penale pornite pe fapte de corupție comise de către angajați ai SÎTCCA Edineț a Agenției Servicii Publice. Mai mulți funcționari și persoane intermediare din nordul țării sunt cercetate pentru implementarea unei scheme de pretindere a mijloacelor financiare ilicite de la persoanele care aplicau pentru obținerea permiselor de conducere.

Potrivit probatoriului administrat de CNA și procurori, angajații SÎTCCA Edineț ar fi pretins prin extorcare de la candidații la obținerea permiselor de conducere auto, care nu au susținut proba practică a examenului de calificare, mijloace bănești ce nu li se cuvin în sume ce variază de la 500 până la 1 000 de euro. Sumele erau percepute pentru favorizarea candidaților la examene, prin aplicarea  calificativului „admis”, cu ulterioara eliberare a permisului de conducere.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

ZdG a scris anterior că membra Organizației Teritoriale a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Edineț, Iulia Gonța, a fost exclusă din partid pe 12 aprilie, după ce soțul și fiul acesteia au fost reținuți pe 11 aprilie în cadrul mai multor cauze penale ce vizează mita percepută la eliberarea permiselor de conducere.