Principală  —  Ştiri   —   Paul Goma, cunoscutul scriitor disident…

Paul Goma, cunoscutul scriitor disident român, originar din Mana, Orhei a decedat la Paris din cauza infecției de #COVID19

Scriitorul și disidentul român, originar din Basarabia, Paul Goma a decedat în noaptea dintre 24 și 25 martie la Paris. Anunțul a fost făcut de Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma și confidenta disidentului în ultima parte a vieții, într-un comunicat pentru publicația G4Media.ro.

Potrivit acestuia, Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș, iar scriitorul ar fi „plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat”.

Având în vedere restricțiile existente acum în Franța din cauza pandemiei de Coronavirus, dar și respectând dorința scriitorului, fiul său a anunțat că trupul lui Paul Goma va fi încinerat, iar „ iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris”, se mai arată în comunicat.

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Orhei, din Basarabia, unde părinții săi erau învățători. A fost unul dintre cei mai cunoscuți disidenți anti-comuniști din România, în 1956 a fost arestat și condamnat la 2 ani de închisoare pentru activitate anti-comunistă, iar în 1977 a fost obligat să părăsească România, stabilindu-se cu traiul la Paris.

La 28 iunie 2013 a primit cetățenia Republicii Moldova și spunea că și-ar dori să viziteze Basarabia, dar doar împreună cu familia sa. Dorința însă, așa și nu i s-a mai îndeplinit. În 2015 a devenit și primul cetățean de onoare al raionului Orhei.

În jurul numelui lui Paul Goma s-au ţesut cele mai pasionale dezbateri şi conflicte. De cele mai multe ori, despre el s-a vorbit numai în exces, iar excesul l-a transformat într-un fel de mit. „Goma este unul dintre intelectualii pe care România i-a respins, iar Occidentul l-a primit cu braţele deschise”, a declarat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor la o expoziție organizată de Biblioteca Națională dedicată aniversării a 80 de ani de la nașterea scriitorului.

În 2002, Paul Goma a publicat eseul „Săptămâna roșie 28 iunie-3 iulie sau Basarabia și Evreii”, în care descrie „atrocități comise de populația neromână, în special, întreaga minoritate evreiască (variantă care a fost atenuată în edițiile ulterioare) în timpul retragerii trupelor și administrației române din Basarabia și Bucovina, ca urmare a ultimatumului sovietice din iunie 1940”. Eseul a stârnit dezbateri aprinse, mai mulți politologi și jurnaliști au acuzt că lucrarea face uz de antisemitism și se plasează în literatura negaționistă.