Principală  —  IMPORTANTE   —   Patru mandate de arestare valabile…

Patru mandate de arestare valabile în privința lui Vladimir Plahotniuc. Detalii de la PA despre dosarele fostului lider al PD

În cadrul cauzelor penale aflate la faza de urmărire penală din gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA), în privința lui Vladimir Plahotniuc au fost emise trei mandate de arestare valabile. Un alt mandat de arestare a fost emis în cadrul cauzei penale aflate pe rolul primei instanțe pentru infracțiunea de spălare de bani și escrocherie, în legătură „cu rolul său în schema care a avut loc în R. Moldova în anii 2013-2015, prin care au fost scoși peste un miliard de dolari din sistemul bancar și eventual din bugetul statului”, menționează PA într-un comunicat.

În iulie 2020, Comisia INTERPOL a respins solicitarea R. Moldova de a-l anunța în căutarea internațională pe Plahotniuc, radiind toate datele sale din sistemul la cererea acestuia, mai menționează Procuratura.

„Ulterior, urmare a investigației denumite generic „INTERPOL”, în octombrie 2024, autoritățile din R. Moldova au solicitat revizuirea deciziei, iar în noiembrie 2024 Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL a acceptat cererea de Procuraturii Anticorupție, depusă prin intermediul DCPI, de revizuire a deciziei Comisiei din 2020 în privința Comisiei din iulie 2020. Autoritățile din R. Moldova urmează să întreprindă demersurile necesare pentru inițierea procedurii de extrădare”, precizează PA.

În prezent, oligarhul Vladimit Plahotniuc este acuzat de comiterea următoarelor infracțiuni:

  • Crearea și conducerea unei organizații criminale, care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 8 la 15 ani;
  • Escrocheria, săvârșită de o organizație criminală în proporții deosebite de mari, ce prevede pedeapsa cu închisoarea de la 8 la 15 ani; 
  • Spălarea banilor, săvârșită de o organizație criminală în proporții deosebite de mari, ce prevede pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani.

PA susține că a fost informată marți, 22 iulie, prin Direcția Cooperare Polițienească Internațională (DCPI), despre arestarea în dimineața zilei de 22 iulie, pe teritoriul Greciei, a lui Plahotniuc.

Unul dintre dosarele lui Plahotniuc, în instanță

Pe 18 iulie 2023, Procuratura Anticorupție (PA) anunța despre trimiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor (art. 284 alin.(1), art. 30, 42 alin.(3), 190 alin.(5) și art. 30, 243 alin.(3) lit. a) și b) din Codul penal).

Conform probatoriului administrat, în perioada anilor 2013 – 2014, Plahotniuc, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al unor companii, a recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de aproximativ 18 282 000 de dolari şi 3 518 705 de euro, despre care cunoștea cu certitudine că provin din surse ilicite, fiind obținute din creditele bancare frauduloase acordate de către BC Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., societăților comerciale din grupul „ȘOR”.

„Totodată, în perioada anilor 2014 – 2015, învinuitul fiind beneficiar efectiv al unor companii off-shore, a recepționat și însușit mijloace bănești creditare în sumă totală de 21 001 949 de dolari, acordate de către Banca de Economii SA, unei societăți rezidente gestionată de către Ilan Șor şi alteia gestionată de Vladimir Andronachi. Capătul de acuzare în privința lui Vladimir Andronachi, care a obținut fraudulos de la Banca de Economii un credit bancar în sumă de 32 865 000 de lei prin intermediul companiei la care se face referință mai sus, este deja în curs examinare în instanța de judecată.

Astfel, în perioada nominalizată, Vladimir Plahotniuc a beneficiat de mijloace financiare sustrase din  Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39 284 000 de dolari și 3 518 705 de euro, mijloace bănești care au fost utilizate în interes personal și a organizației criminale sub formă de: achiziționarea unui avion de model Embraer Legacy 650, zboruri charter, procurări de bunuri mobile și imobile, achitarea diverselor servicii (juridice, medicale, turistice, reparații și construcții, etc), investiții în afaceri, organizarea de evenimente, precum și achitarea unor datorii”, a precizat PA.

Pe 29 mai 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins demersul avocaților și a menținut fără modificări încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului. Astfel, urmărirea penală a fost finalizată în lipsa lui Plahotniuc, iar cauza penală în 100 volume împreună cu rechizitoriul pe 370 file a fost expediată pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Plahotniuc și Țuțu, reținuți în Grecia

Fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, și ex-deputatul democrat Constantin Țuțu au fost reținuți la aeroportul din Atena în timp ce se îmbarcau spre Dubai, Emiratele Arabe Unite, acolo unde ZdG a scris anterior că Plahotniuc primise un pașaport mexican fals.

„Canalele de comunicare oficialǎ Interpol din Atena, Grecia, ne-au informat cǎ au fost reținuți doi cetǎțeni moldoveni. Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc”, a anunțat marți, 22 iulie, Inspectoratul General al Poliției (IGP), fără a oferi alte detalii.

Conform unor informații obținute de ZdG, cei doi erau în tranzit prin Grecia. Nu se cunoaște, deocamdată, din ce țară veneau aceștia. Totodată, potrivit unor informații neconfirmate oficial, Plahotniuc și Țuțu călătoreau cu identități false.

Vladimir Plahotniuc a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat din Moldova (PDM), pe care-l conducea, a fost înlăturat de la guvernare de o coaliție formată din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). De atunci, timp de șase ani, despre Plahotniuc s-a vorbit sporadic în spațiul public, iar locul aflării acestuia nu a fost comunicat oficial niciodată.