Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Partidul lui Shinzo Abe obține…

Partidul lui Shinzo Abe obține o victorie categorică la alegeri, la două zile de la asasinarea fostului premier

Japonezii au mers la urne, duminică, pentru a-și alege noi reprezentanți în Camera Consilierilor (camera superioară a parlamentului din Japonia, n. r.), în cadrul unui scrutin desfășurat în umbra asasinării lui Shinzo Abe, chiar în timpul unui eveniment de campanie, vineri. Sondajele de la ieșirea de la urne arată o victorie categorică a formațiunii lui Abe, Partidul Liberal Democrat(PLD), care conduce Japonia aproape neîntrerupt din 1955, scrie Euronews.

Premierul Fumio Kishida a ținut un minut de reculegere în memoria lui Abe la sediul partidului de guvernământ, înainte de a anunța candidații care au câștigat.

Sondajele de la ieșirea de la urne arată că PLD va obține o nouă victorie majoră, în condițiile în care formațiunea domină politică japoneză din 1955 și a condus-o, cu mici excepții, aproape neîntrerupt de atunci.

Conform presei japoneze, PLD și aliatul său, partidul Komeito, vor câștiga împreună 83 dintre cele 125 de mandate pentru care se votează duminică.

În total, camera superioară a parlamentului japonez are 248 de mandate, care se reînnoiesc parțial la fiecare trei ani.

După asasinarea lui Shinzo Abe, la alegerile de duminică, toți liderii politici au subliniat importanța libertății de exprimare și s-au angajat să nu renunțe la a milita împotriva violenței politice de orice fel.