Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentarii finlandezi vor discuta despre…

Parlamentarii finlandezi vor discuta despre posibila aderare la NATO

Agresiunea rusă în Ucraina a împins publicul finlandez mai aproape ca niciodată de NATO. Partidele politice finlandeze se vor reuni astăzi, 1 martie, pentru a discuta despre atacul Rusiei asupra Ucrainei și rolul Finlandei în configurația acestui conflict. Totodată, se va discuta și despre posibila aderare a Finlandei la NATO.

Parlamentul Finlandei urmează să dezbată astăzi, 1 martie, o petiţie civilă pentru organizarea unui referendum privind aderarea ţării la NATO, a informat luni seara prim-ministrul Sanna Marin, citată de Politico.eu

Petiţia a întrunit luni, 28 februarie, cele 50.000 de semnături necesare pentru sesizarea Parlamentului.

Sanna Marin a mai adăugat că „este util să aflăm punctele de vedere ale partidelor asupra acestei chestiuni. Din această perspectivă, chestiunea va fi pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare de marţi.

Un sondaj realizat de compania finlandeză de radiodifuziune Yle a constatat că 53% dintre finlandezi susțin aderarea țării lor la NATO. Această ar putea crește până la 66%, dacă Suedia, țara vecină cu FInlanda, ar adera și ea la NATO. Aceasta marchează o schimbare radicală în atitudinea publicului. În sondajul anterior, din 2017, doar 19% dintre finlandezi au susținut aderarea la NATO.