Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ONG-uri, după sistarea temporară a…

ONG-uri, după sistarea temporară a licențelor Canal 5 și Maestro FM: „Autoritățile au sfidat transparența în procesul decizional”

Colaj ZdG

După sistarea temporară a activității posturilor Canal 5 și Maestro FM, mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație prin care își exprimă îngrijorarea în legătură cu „lipsa standardelor de calitate” a legii ce permite suspendarea temporară sau definitivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale de către Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională (CPPIIN).

Organizațiile semnatare au reiterat dezaprobarea în raport cu lipsa de transparență în procesul de elaborare, votare și implementare a noului mecanism juridic.

„În procesul de elaborare, votare și implementare a noului mecanism juridic, autoritățile au sfidat transparența în procesul decizional, subestimând importanța revizuirii detaliate și nuanțate a legislației propuse, în baza recomandărilor părților interesate și ale experților din domeniul relevant.

(…) Organizațiile neguvernamentale semnatare își exprimă regretul și dezaprobarea în raport cu perpetuarea practicilor ce sfidează principiului transparenței în procesul decizional, în special în lumina faptului că suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune reprezintă o ingerință în dreptul la libera exprimare a presei, iar consultarea publică a inițiativelor legislative ce au implicații asupra acestui domeniu este de o importanță deosebită”, se arată în declarație.

Totodată, organizațiile neguvernamentale cer autorităților să renunțe la astfel de practici și să revizuiască prevederile legale relevante în vederea asigurării conformității acestora cu standardele internaționale.

Declarația a fost semnată de către următoarele organizații:

  1. Centrul pentru Jurnalism Independent;
  2. Amnesty International Moldova;
  3. Asociația Presei Electronice;
  4. Asociația Promo-LEX;
  5. Centrul „Acces-Info”;
  6. Centrul de Resurse Juridice din Moldova;
  7. Centrul de Politici și Reforme;
  8. Centrul de Investigații Jurnalistice.

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care stă în spatele posturilor de TV și radio Canal 5 și Maestro FM. Potrivit unui comunicat al Guvernului, decizia a fost luată în cadrul ședinței din 20 martie, în urma constatării unor bănuieli privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului.