Principală  —  IMPORTANTE   —   O nouă schemă de escrocherie:…

O nouă schemă de escrocherie: „În chestionarul de recensământ NU sunt întrebări privind datele bancare”

Imagine-simbol

În utlimele zile, au fost raportate mai multe cazuri de escrocherie când oamenii au fost contactați la telefon și li s-au solicitat datele bancare sub pretextul colectării datelor pentru recensământ. În acest context, Guvernul atenționează cetățenii că în chestionarul de recensământ nu sunt incluse întrebări despre datele bancare ale cetățenilor.

Mai mult, datele de la recensământ sunt colectate pe o tabletă și doar prin interviu față în față.

„În cadrul recensământului, oferiți răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică. Recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului”, se accentuează în postarea de pe canalul oficial al Guvernului R. Moldova de verificare a informațiilor, Prima Sursă.

Totodată, pentru o mai mare siguranță, cetățenii pot verifica identitatea recenzorului la Linia verde, prin apel gratuit la numărul de telefon 0800 800 24.

Între 8 aprilie și 7 iulie 2024, în R. Moldova va avea loc Recensământul Populației și Locuințelor (RPL). În perioada desfășurării recensământului, fiecare cetățean al R. Moldova este obligat de lege să răspundă la mai multe întrebări despre locuință, etnie, sex, religie, activitatea în câmpul muncii, dificultăți fizice sau studii, în conformitate cu Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și efectuarea recensământului.

Datele despre populație și locuințe din cadrul Recensământului vor fi colectate în mod direct, prin recenzarea persoanelor, și în mod indirect, utilizând sursele de date administrative și/sau private relevante.