Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   O cometă mai mare de…

O cometă mai mare de aproape patru ori decât Muntele Everest va trece pe lângă Pământ pentru prima dată în 71 de ani. Cum poate fi văzută aceasta

Sursa foto: Tim Jackson/BBC

O cometă mai mare decât Muntele Everest, numită 12P/Pons-Brooks, va fi vizibilă pe cer în următoarele săptămâni. Astronomii spun că șansa de a o vedea apare o dată sau de două ori în viață, deoarece cometa trece pe lângă Pământ doar o dată la 71 de ani, notează The Guardian și BBC.

Cu un diametru de aproximativ 30 km, 12P/Pons-Brooks este formată din praf și gheață, ceea ce înseamnă că va lasă în urma ei o coadă de un verde strălucitor pe măsură ce este încălzită de Soare, motiv pentru care mai este denumită „cometa diavolului”. Mai mult, aceasta este clasificată ca fiind o cometă criovolcanică, ceea ce înseamnă că are un vulcan de gheață în interior, care erupe praf, gaze și gheață atunci când presiunea crește în interiorul ei pe măsură ce se încălzește.

Cele mai bune vederi ale cometei se găsesc în emisfera nordică, unde se află și R. Moldova. Potrivit astrofizicienilor, cometa va avea cea mai mare strălucire pe 21 aprilie, când există cea mai mică distanță dintre Pământ și Soare. O altă zi când aceasta va fi cel mai ușor de observat este 31 martie.

„Cometa se mută din constelația Andromeda în Pești. Pe măsură ce face acest lucru, ea trece pe lângă stele luminoase, ceea ce o va face mai ușor de observat la anumite date. În special, pe 31 martie, când 12P/Pons-Brooks se va afla la doar 0,5 grade de steaua strălucitoare numită Hamal”, a declarat Dr. Paul Strøm, un astrofizician de la Universitatea din Warwick.

Pentru a o putea vedea, se recomandă utilizarea telescoapelor mici sau a binoclurilor.

„Dacă aveți o pereche de binocluri cât de cât decente, încercați cu siguranță să o căutați ele”, a spus Dr. Robert Massey, director executiv adjunct al Societății Astronomice Regale din Marea Britanie.

Cometa va putea fi văzută din nou în vara anului 2095.