Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   „Nu ne temem de moarte”:…

„Nu ne temem de moarte”: Femeile ucrainene luptă pentru Ucraina în războiul declanșat de Rusia

Din 2014, ca reacție la agresiunea rușilor asupra Ucrainei, a crescut numărul femeilor care au decis să se implice în apărarea Ucrainei. În anul 2021, în armata ucraineană erau 57 de mii de femei, adică 22,8 la sută din totalul soldaților, conform ministerului Apărării, vice.com.

Cristina locuia cu familia ei în Italia de peste zece ani, lucra la un supermarket și cânta la nunți în timpul liber. Dar pe măsură ce tensiunile militare au crescut, acum un an, lângă granița de est a Ucrainei, femeia în vârstă de 29 de ani s-a întors în țara ei ca să se înroleze în armată. Știa foarte bine la ce pericol se expune – din 2014, Ucraina a fost ținta agresiunilor ruse în regiunea estică Donbas.

„Riscul de a ne pierde viața a fost mereu acolo. Nu ne temem de moarte; ne temem să nu devenim sclavi. Vreau să îmi apăr țara până în ultima clipă”, a zis Cristina, care nu mi-a dat numele de familie și nici locația, din motive de siguranță.

Cristina, fostă cântăreață la nunți

Deciziile femeilor ucrainene precum Cristina de a se înarma ca să apere țara de amenințarea rușilor au dat naștere unei armate care are mai multe femei decât orice alte forță armată din lume.

La începutul lui 2021, în armata ucraineană erau 57 de mii de femei, adică 22,8 la sută din totalul soldaților, conform ministerului Apărării. Această cifră e mult mai mare decât în armatele țărilor vecine: Polonia (7,5 la sută), Rusia (4 la sută), Statele Unite (16 la sută) și Germania (12 la sută). Numai câteva țări care primesc în armată femei și bărbați în condiții egale, precum Norvegia și Suedia, au un nivel comparabil de reprezentare feminină în armată.

Pe măsură ce Rusia intensifică atacurile împotriva Ucrainei, responsabilitatea apărării țării s-a mutat tot mai mult și pe umerii luptătoarelor ucrainene neoficiale. Printre ele se numără și o femeie de 79 de ani care a învățat recent să tragă cu arma, fosta regină a frumuseții Anastasiia Lenna, care a reprezentat Ucraina la Miss Grand International 2015, și Cristina, fosta cântăreață la nunți.

Deși e singura femeie din regimentul montan unde e înrolată, Cristina a zis că face antrenamentele cot la cot cu bărbații.

„Ceilalți soldați mă tratează ca pe o femeie soldat, o prietenă și o soră”, a zis ea.

De când președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie, femeile civile s-au implicat în toate felurile posibile: au învățat să tragă cu arma, au făcut cocktailuri Molotov și au distrus indicatoarele rutiere. Rolul lor în mișcarea de rezistență a Ucrainei a fost important și în protestele de pe Maidan din 2013, când valul de demonstrații l-a dat jos de la putere pe președintele pro-Rusia Viktor Ianukovici.

În timpul protestelor, care au fost criticate aspru de guvernul rus, femeile au improvizat spitale și s-au alăturat echipelor de apărare. În anul acela, numărul femeilor din armată a crescut enorm și apoi, în următorii șase ani până la 2020, s-a dublat.

„Aceste femei dezvăluie că societatea ucraineană e dispusă să facă totul ca să-și protejeze suveranitatea și libertatea”, a zis Oleyska Khromeychuk, directoarea Institutului Ucrainean din Londra, un centru de activități educaționale asociat cu Ucraina.

Când Moscova a anexat Crimeea și i-a susținut pe separatiștii din regiunea Donbas din estul Ucrainei în 2014, multe femei au reluat activitățile din timpul protestelor, dar de această dată în cadrul forțelor armate, a zis Khromeychuk.

Inițial, femeile nu au avut voie să lupte, dar unele tot au găsit o cale să ocolească restricțiile legale. De-a lungul anilor, au tot apărut rapoarte despre discriminare pe bază de gen și hărțuire sexuală în armată.

„Dar în 2018, aprobarea unei legi pentru egalitatea între sexe în cadrul armatei le-a oferit femeilor aceleași drepturi ca ale bărbaților, lucru care a dat naștere unei schimbări profunde în societate”, a notat Khromeychuk.

„Femeile soldat care s-au implicat în război au provocat perspectivele tradiționale asupra rolurilor de gen care predominau în Ucraina. Femeile au început să fie luate în serios ca soldați profesioniști care au ales să se înroleze”, a zis ea.

E posibil ca această cifră să crească și mai mult după invazie. În decembrie anul trecut, un update al regulilor Ministerului Apărării le-a cerut femeilor considerate apte de serviciu militar să se înregistreze în forțele armate ca să poată fi mobilizate în caz de război. „Având în vedere că avem la graniță 122 de mii de soldați ruși, decizia este foarte rațională și logică”, a declarat la momentul respectiv Oleksandra Ustinova, membră a parlamentului ucrainean.

În februarie, autoritățile ucrainene au anunțat că vor să recruteze peste 1,5 milioane de civili pentru Forțele de Apărare Teritorială, o ramură a armatei compusă din rezerviști civili. Anul trecut, Yevheniia Check a hotărât că e de datoria ei să se înroleze într-o astfel de unitate.

Cu un an în urmă, era cosmeticiană în regiunea Poltava din centrul Ucrainei. Acum e membră a unității locale de rezerviști, Voluntarii precum Check sunt numiți luptători de weekend, oameni care au joburi de civili, dar iau parte la exerciții militare și pot fi mobilizați ca să susțină forțele armate în caz de invazie.

Înainte de invazie, Chekh a mers în fiecare sâmbătă la antrenamentele militare și a acumulat experiență. Femeia de 46 de ani a zis că ar intra oricând în luptă fără ezitare.

„Acum că suntem în război cu Rusia, sunt hotărâtă și încrezătoare, fără teamă și milă pentru inamic.”

„Am familie și îmi fac griji pentru ea și pentru toți cetățenii ucraineni.”

Dar, din păcate, recruții precum Chekh, cei care nu au avut experiență militară, sunt o soluție imperfectă la criza actuală. Într-un videoclip care a ajuns viral în weekend, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko vorbește cu un reporter, iar, în spatele lui, un soldat își scapă pușca din mână. Greșeala soldatului a devenit memă instant și a stârnit râsul și simpatia tuturor pe internet.

Deși nu se știe dacă bărbatul era un soldat profesionist sau un recrut nou, comentatorii au considerat că reprezintă civilii ucraineni care și-au asumat misiunea de a apăra țara de invazia rusă.

„Faptul că civilii simt că nu au altă opțiune decât să pună mâna pe arme ei înșiși dovedește eșecul comunității internaționale de a proteja Ucraina împotriva atacului Rusiei”, a zis Khromeychuk.

15% din soldații ucraineni de pe linia frontului sunt femei. În 2014, armata ucraineană era compusă numai din bărbaţi. Cei aproape 8 ani de război şi modificarea legislaţiei privind egalitatea de gen au adus mai multe femei în uniformă.