Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   NU începe războiul! Anunțul făcut…

NU începe războiul! Anunțul făcut de ministrul Apărării al României

Vasile Dîncu a precizat că Ucraina nu face parte din Alianța Nord Atlantică și din această cauză nu se aplică articolele care menționează o intervenție militară în cazul unui atac. Cât despre trupele americane ce vin în România, oficialul a explicat că acestea fac parte dintr-o cerere mai veche a României privind securitatea flancului estic, scrie capital.ro.

Ministrul Apărării al României a declarat că, indiferent de ce se întâmplă în Ucraina, nu se pune problema în acest moment ca România sau NATO să intervină militar. Oficialul amintește că, în prezent, Ucraina nu face parte din NATO așa că nu se poate activa Articolul 5 al Alianței.

România sau NATO nu va interveni militar

Potrivit Articolului 5 al NATO „Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice.”

Nu este cazul ca România să intre în conflict în acest moment

Ministrul a mai precizat că această mișcare a Statelor Unite, de a delega trupe în România, este de fapt un răspuns la cererea Rusiei de a restrânge granițele NATO până la nivelul din 1997, adică înainte de intrarea României în alianță în 2004.

„Este un răspuns indirect la cererea Rusiei considerată de NATO și de toată lumea ca fiind inacceptabilă de a se retrage NATO de pe flancul estic până la limita stabilită până în 1997. Acest lucru este imposibil de acceptat. Americanii au arătat-o practic că țările din NATO sunt protejate în cazul unui posibil pericol”, a afirmat Dîncu.

Ministrul este de părere că sprijinul militar al SUA vine din „nevoia unui sentiment mai important de siguranță” pentru România.