Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Nepal a cerut înăsprirea regulilor…

Nepal a cerut înăsprirea regulilor de alpinism pentru a reduce decesele pe Everest

Sursa: Vyacheslav Argenberg

Nepal a cerut înăsprirea regulilor de alpinism pentru a reduce decesele pe Everest, după unul dintre cele mai mortale sezoane de alpinism din ultimii ani pe cel mai înalt munte din lume, notează Reuters.

Cel puțin 12 alpiniști au murit și cinci sunt dispăruți și de temut morți pe muntele Everest de 8.849 de metri (29.032 de picioare) în timpul sezonului principal de alpinism din acest an care tocmai s-a încheiat, cel mai mortal de când un cutremur a declanșat o avalanșă care a ucis 18 persoane în 2015.

„Cei mai slabi clienți cu operatori mai puțin experimentați fac parte din problemă. Clienții ar trebui să aibă standarde minime de alpinism cu ascensiuni anterioare dovedite înainte de a veni pe Everest”, a declarat Guy Cotter, un ghid remarcat din Noua Zeelandă, care a urcat Everestul de cinci ori, în capitala nepaleze, Kathmandu..

Nepal reglementează escaladarea Everestului și a celuilalt vârf al său din Himalaya, insistând ca toată lumea să primească un permis. Totodată, Cotter a spus că operatorii care ghidează clienții în sus pe munte ar trebui să respecte standardele minime de echipament și personal.

„Există mulți operatori care duc clienții pe Everest, dar nu înțeleg cum să evite incidentele și atunci când lucrurile merg prost, nu au procese în vigoare pentru a rezolva problemele”, a spus Cotter.

Bigyan Koirala, un oficial al Departamentului de Turism care supraveghează alpinismul, a declarat că guvernul ia în considerare mai multe reglementări, dar nu a oferit detalii.

Un alpinist din R. Moldova este printre rândurile celor ce și-au pierdut viața anul acesta escaladând Everestul. Acesta a murit în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023, în tabăra IV de pe Everest.

Nepal a emis un record de 478 de permise pentru Everest anul acesta și sute de oameni au ajuns la vârf, printre care și moldoveanul Vladislav Zotea.