Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Nava rusească Serpuhov, purtătoare de…

Nava rusească Serpuhov, purtătoare de rachete, a luat foc, potrivit Serviciului militar de informații din Ucraina

Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina a raportat că un incendiu a izbucnit pe 7 aprilie pe nava rusească Serpuhov, înarmată cu rachete Kalibr, relatează Ukrainska Pravda.

Într-o postare pe Telegram, agenția relatează că focul a afectat nava și că „mijloacele sale de comunicare au fost complet distruse”.

„La 7 aprilie 2024, nava de rachete Serpuhov a fost scoasă din funcțiune în urma unui incendiu pe teritoriul unei baze navale inamice din orașul Baltiysk din regiunea Kaliningrad, Rusia.

„Va dura mult timp pentru a restabili capacitatea de luptă a navei Serpuhov”, se mai arată în comunicatul Serviciului de Informații.

Serpuhov este o navă rusească de 74 m din cadrul Proiectului 21631 – Buyan M.

Rusia a numit un nou comandant pentru a conduce flota sa din Marea Neagră, Serghei Pinciuk, a anunţat pe 2 aprilie Ministerul rus al Apărării, în contextul în care Ucraina a înregistrat o serie de succese în zonă, în ciuda avantajului numeric al Moscovei.

În cei peste doi ani trecuți de la declanșarea invaziei rusești, Ucraina a înregistrat mai multe succese majore împotriva flotei ruse de la Marea Neagră, permiţând redeschiderea unui culoar maritim pentru exportul de cereale ucrainene, în pofida ameninţărilor cu bombardamente din partea Rusiei.

Militarii ucraineni au afirmat la începutul lui februarie că circa o treime dintre navele de război ruse au fost „scoase din acţiune” în această zonă.

Forțele ucrainene susțin că au distrus 26 de nave rusești de când Moscova a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Loviturile sunt umilitoare pentru Rusia, care a fost nevoită să mute navele de la baza navală Sevastopol din Crimeea, peninsula anexată ilegal în 2014, în portul Novorossiisk, mai la est.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a cerut recent „antrenamente sporite” şi mai multe arme pentru a respinge atacurile Ucrainei asupra flotei Mării Negre.