Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO ia măsuri pentru a…

NATO ia măsuri pentru a proteja conductele subacvatice, în contextul în care crește îngrijorarea cu privire la un posibil sabotaj din partea Rusiei

Sursa foto: AP

NATO a lansat vineri un nou centru pentru protejarea conductelor și cablurilor submarine în urma atacului aparent încă nerezolvat asupra conductelor Nord Stream, dar și în contextul în care crește îngrijorarea față de un posibil sabotaj din partea Federației Ruse, scrie Associated Press (AP).

„Amenințarea se dezvoltă”, a declarat locotenentul general Hans-Werner Wiermann, după ce miniștrii apărării NATO au dat undă verde noului centru, situat în Northwood, nord-vestul Londrei.

„Navele rusești au cartografiat în mod activ infrastructura noastră submarină critică. Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice în efortul de a perturba viața occidentală”, a declarat el reporterilor AP la sediul NATO din Bruxelles.

Aproximativ 8.000 de kilometri de conducte de petrol și gaze traversează doar Marea Nordului, fiind imposibil de urmărit această distanță 24/7. Prin urmare, noul centru se va concentra asupra zonelor cu risc ridicat. Conductele din apele puțin adânci, la care scafandrii pot ajunge cu ușurință, sunt considerabil vulnerabile. NATO consideră că este important să-i prindă pe sabotori în timp ce își pregătesc atacurile.

Sursa foto: Reuters

NATO a fost impulsionată la acțiune după un aparent atac asupra a două gazoducte din Marea Baltică în septembrie. Este vorba despre suspectele atacuri asupra conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care au fost construite pentru a transporta gaz natural rusesc în Germania. Cazurile sunt încă investigate. Nicio vină nu a fost atribuită oficial, dar NATO și-a sporit prezența în Marea Baltică și în Marea Nordului de atunci, cu zeci de nave, sprijinite de avioane de patrulare maritimă și echipamente submarine precum dronele.