Principală  —  IMPORTANTE   —   Moldovenii pot călători în Austria…

Moldovenii pot călători în Austria fără certificat digital al UE privind COVID sau rezultatul negativ al testării anti-COVID

Foto: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) anunță că au intervenit unele modificări în condițiile de călătorie în Austria. Potrivit MAEIEI, începând de luni, 16 mai, au fost eliminate toate restricțiile de intrare în Austria, accesul fiind permis fără aplicarea regulii 3G (vaccinat, vindecat, testat).

„În situația în care este identificată o nouă variantă de virus, la intrarea în Austria, persoanele au obligația de a se testa, înregistra prin intermediul platformei Pre Travel Clearance – PTC și vor fi plasate în carantină. În prezent, nicio țară nu se află pe lista zonelor cu variante de risc”, menționează Ministerul de Externe.

Totodată, MAEIE menționează că „autoritățile austriece efectuează controale stricte la frontieră, fiind posibilă creșterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei austriece. În caz de necesitate, pot fi efectuate teste PCR sau antigen în centre specializate din Austria”.

Măsuri pe plan intern

• Purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie în magazin, oficiul poştal, bancă, farmacie, benzinărie, lăcaşuri de cult, în mijloacele de transport în comun, inclusiv în staţiile acestora, precum și în zonele vulnerabile (aziluri de bătrâni, spitale, etc.).
• Accesul este liber în toate situațiile unde, anterior, intrarea era condiționată de regula 3G (vaccinat, vindecat, testat), sau 2G (vaccinat/însănătoşit), cu excepţia unităţilor medicale şi a azilurilor de bătrâni din Viena, unde accesul se face în baza unui rezultat negativ al unui test biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 (PCR).
• La locul de muncă, cu excepţia persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în zone vulnerabile (spitale, aziluri pentru persoane vârstnice, servicii de îngrijire), nu se mai aplică regula 3G. Persoanele care își desfășoară activitatea în zone vulnerabile trebuie să respecte regula 3G, sau după caz – Viena – 2G/2,5G.
• A fost eliminată limitarea numărului maxim de persoane şi a orei de închidere pentru participarea la orice tip de activitate.
• Este deschisă gastronomia de noapte.
• Este permisă consumaţia la evenimente.
• Unitățile de cazare si restaurantele sunt deschise (Atenție! Înaintea efectuării unei deplasări, este necesară consultarea informațiilor legate de măsurile interne aplicabile de către autoritățile fiecărui land și ale capitalei Viena, acestea putând fi diferite față de măsurile aplicabile la nivel național).