Principală  —  IMPORTANTE   —   Moldovean în China: „Lumea e…

Moldovean în China: „Lumea e atentă, dar nu mai este alarmată”

Adrian Țigănescu este originar din R. Moldova și a ajuns la Guangzhou, în China, pe 4 martie 2020, pentru muncă. El spune că acum situația de acolo e stabilă, lumea revine la muncă, iar cazurile noi de coronavirus sunt puține.

„Restricții de circulație nu sunt foarte multe. Lumea e atentă, dar nu mai e alarmată. Se muncește în mare parte a Chinei, mai puțin Wuhan. Mai sunt reguli care diferă în dependență de provincie, oraș sau comunitate.

Cazurile noi de infecție cu coronavirus sunt puține și, în mare parte, importate. Din această cauză, se face un control strict la aeroport și carantina de 14 zile e obligatorie pentru cei care revin.

Mulți chinezi se întorc din Europa, respectiv, biletele de avion sunt foarte greu de găsit, iar riscul de infecție în avion este destul de mare. Cei care au simptome sunt duși direct la spital.

Regula cu carantina de 14 zile diferă în funcție de oras dar, în mare parte, este implementată. Plus la asta, comunitatea unde locuiești poate să decidă că trebuie să stai în carantină și să aibă grijă ca această perioadă de carantină să fie respectată.

Per general, se monitorizează strict situația: se colectează date, se verifică temperatura, se pastrează distanța, se poartă masca, cine revine de peste hotare, stă în carantina, iar multe provincii impun încă restricții de transport interne”, povestește Țigănescu.

De curând, CNN a scris că viața în China pare să revină la normal, fiind raportată o scădere a numărului cazurilor de infecție cu coronavirus. Astfel, noile cazuri nu mai sunt răspândite în țară, acestea sunt acum, în mare parte, fie importate de la călătorii internaționali, fie concentrate în provincia Hubei, epicentrul focarului.