Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Modificarea legii cetățeniei române, motiv…

Modificarea legii cetățeniei române, motiv de indignare în rândul militanților pentru drepturile foștilor cetățeni români

Marș pentru unirea Basarabiei cu România, Bucuresti, 2013. Foto: Mediafax

Mai multe asociații, reprezentate de etnici români din R. Moldova, Ucraina și România, care militează pentru apărarea drepturilor foștilor cetățeni români au lansat un Protest-Manifest prin care își exprimă indignarea privind modificarea legii cetățeniei române.

”Cu ocazia aniversării a 106 ani de la unirea Basarabiei cu Romania, un număr de sașe asociații reprezentative ale etnicilor români din R. Moldova, Ucraina și România, care militează pentru apărarea drepturilor foștilor cetățeni români au lansat un Protest-Manifest prin care își exprimă indignarea cu privire la prevederile proiectului de modificare a legii cetățeniei române, inițiat de Ministrul Justiției de la București și solicită retragerea acestuia”, se arată întru-un comunicat.

Protest-Manifest_modificare… by Ziarul de Gardă

Asociația „Parlamentul Independenței”, Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului”, Asociația Obștească „Institutul de Justiție Civilă”, Asociația Național-Culturală „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Ucraina, Institutul „Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate”, dar și Institutul pentru Drepturi Civile Europene sunt cele șase asociații care au scris argumentele nemulțumirilor privind modificarea legii cetățeniei române într-un Memoriu-Manifest.

Majorarea termenului analizării dosarului de la 5 luni la 2 ani, depunerea dosarului doar la reprezentanțele misiunilor diplomatice ale României din străinătate, introducerea obligativității cunoașterii limbii române la nivel B1 sunt doar câteva dintre aspectele care îi nemulțumesc pe semnatari.