Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministra mediului: „Este nevoie de…

Ministra mediului: „Este nevoie de un program privind schimbările climatice în școală”

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov s-a întâlnit cu reprezentanții UNICEF Moldova pentru a discuta despre oportunitatea de a dezvolta și promova programe educaționale adresate copiilor și tinerilor în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice. Un nou program școlar va pune bazele unei generații responsabile și prietenoase cu mediul, denotă comunicatul de presă a Ministerului Mediului.

„Reprezentanții UNICEF s-au arătat interesați de viziunea ministrei Mediului privind dezvoltarea unui program școlar care ar include lecții cu privire la educația de mediu, în special, în domeniul schimbărilor climatice. Dna Iordanov a mulțumit pentru această oportunitate și a menționat: ”Fiind cadru didactic, consider imperios necesar ca educația de mediu să se predea în școală, dar să înceapă în familie. Copiii învață prin exemple și observații, noi adulții trebuie să le fim modele de urmat prin comportamentul pe care îl adoptăm, dacă vrem să avem o generație care este mai rezilientă la schimbările climatice.”

Profesorii prin exemplul propriu pot arăta grija față de natură, protejarea calității apei și consecințele risipei acesteia, învățarea unui comportament respectuos față de mediu și dezvoltarea abilităților necesare de realizare a acțiunilor practice zi de zi. Astfel, vom dezvolta o generație mult mai responsabilă și mai atentă cu mediul înconjurător.

În Republica Moldova, multe instituții deja se pot lăuda cu exemple frumoase prin implicarea tinerilor în diferite activități prietenoase mediului. Administrația școlilor se alătură organizațiilor neguvernamentale și împreună participă la activități de salubrizare, plantarea pomilor, confecționarea diferitor accesorii din produse reciclabile etc. Dar sunt necesare și lecții în cadrul orelor de educație civică pentru ca informația să se sedimenteze, să aducă un schimb de atitudine și să formeze comportamente prietenoase mediului.”