Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Ministerul Finanțelor demarează procesul de…

Ministerul Finanțelor demarează procesul de evaluare a cheltuielilor din domeniul protecției sociale, pentru a identifica posibilități de raționalizare

R. Moldova continuă procesul de raționalizare a cheltuielilor în sectorul public, prin extinderea acestui exercițiu pentru sectorul protecției sociale. Grupul de lucru responsabil de acest exercițiu s-au întrunit pe 28 iunie 2023, în o primă ședință. Inițiativa este susținută de PNUD Moldova și Ministerul Finanțelor din Slovacia, denotă comunicatul de presă al Ministerului Finanțelor.

În cadrul exercițiului vor fi examinate cheltuielile din sectorul protecției sociale, urmând să fie propuse măsuri de economisire a resurselor bugetare alocate, în vederea atingerii obiectivelor bugetar-fiscale pe termen mediu.

„Suntem interesați în controlul sistematic al cheltuielilor publice și identificarea potențialelor domenii unde putem face economii din cheltuieli cu prioritate scăzută, ineficiente sau ineficace, pentru a putea utiliza resursele economisite în implementarea reformelor necesare. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va beneficia de suport din partea experților slovaci în procesul de raționale a cheltuielilor, care la o etapă ulterioară va fi  instituționalizat și implementat periodic de către toate autoritățile publice”, a declarat Ion Gumene, Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor. 

Exercițiul de raționalizare a cheltuielilor în sectorul protecției sociale urmează să fie realizat până la sfârșitul anului 2023. În baza rezultatelor obținute va fi elaborată o foaie de parcurs pentru implementarea recomandărilor identificate.

Raționalizarea cheltuielilor în sectorul public este un instrument eficient de sprijinire a Guvernului în planificarea și alocarea eficientă a resurselor financiare pentru prioritățile naționale de dezvoltare și pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Susținerea PNUD pentru sporirea eficienței managementului finanțelor publice în Moldova este acordată în cadrul unei inițiative regionale lansate cu sprijinul Guvernului Slovaciei.