Principală  —  Ştiri   —   Ministerul Apărării solicită cetățenilor să…

Ministerul Apărării solicită cetățenilor să se abțină de la distribuirea imaginilor cu tehnică militară din cadrul exercițiului „Scutul de Foc 2023”

Sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova/ Facebook

Militarii moldoveni, români și americani continuă deplasarea cu unități de tehnică din dotarea Armatei Naționale pe traseele din țară și executarea misiunilor în conformitate cu scenariul exercițiului „Scutul de Foc 2023”. Ministerul Apărării solicită locuitorii satelor, care se află pe itinerarul de deplasare, să se abțină de la distribuirea imaginilor cu tehnică militară.

Reprezentanții Armatei Naționale au declarat că lucrează îndeaproape cu comunitățile locale pentru a se asigura că toate părțile sunt informate în mod corect despre natura și scopul prezenței contingentele militare.

„Stimați cetățeni, vă rugăm să vă abțineți de la distribuirea imaginilor în spațiul online, pentru a nu genera dezinformări”, justifică măsura Ministerul Apărării.

În ultimele zile, militarii din R. Moldova, România și SUA au putut fi văzuți prin zonele adiacente raioanelor Hîncești, Cimișlia, Ialoveni, Anenii Noi, Criuleni și altele.

„Scutul de Foc/Rapid Trident 2023” va avea loc până pe data de 22 septembrie 2023, cu participarea a circa 500 de militari.

În cadrul exerciţiului, contingentele de militari execută trageri de luptă din armamentul de infanterie şi sisteme de artilerie, pe timp de noapte şi zi, cu implicarea unităților de tehnică din dotarea Armatei Naționale.

„Scutul de Foc” face parte din planul de instruire al Armatei Naţionale și este organizat anual, începând cu 2015. În cadrul acestuia, în 2022, în mediul online, au fost distribuite mai multe secvențe video cu deplasarea, pe drumurile naționale, a unor coloane de tehnică militară, care aparțin Armatei SUA. În acest sens, reprezentanții Ministerului Apărării au informat atunci că video-urile respective au fost făcute cu șase ani în urmă.

Scopul acestora este creșterea interoperabilității dintre contingentele participante și nivelului de pregătire pentru operațiunile de menținere a păcii, conform autorităților.