Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Masacrul din Bucea: New York…

Masacrul din Bucea: New York Times a publicat dovezi VIDEO care confirmă implicarea rușilor în omorul a opt civili ucraineni din regiunea Kiev

Relatările martorilor oculari și videoclipurile obținute de New York Times arată cum parașutiștii ruși au executat cel puțin opt bărbați ucraineni într-o suburbie a Kievului, pe 4 martie.

New York Times a reușit să identifice și identitatea victimelor, este vorba despre (din rândul de sus la stânga) Anatoli Prihodko, Andrei Matviychuk, Andrey Verbovoy, Denis Rudenko, Andrey Dvornikov, Svyatoslav Turovsky, Valery Kotenko și Vitaly Karpenko, uciși de soldații ruși. Ivan Skiba, în vârstă de 43 de ani, a reușit să supraviețuiască. 

Potrivit imaginilor video, parașutiștii ruși patrulau zona, efectuând percheziții din casă în casă și lucrând în interiorul și în afara unei clădirii de birouri cu patru etaje, pe adresa Yablonskaia 144, din Bucea pe o transformaseră într-o bază improvizată. Pe aceeași stradă, Ivan Skiba, împreună cu alți cinci bărbați, erau de serviciu la un punct de control improvizat. 

Ucrainenii au fost avertizați despre apropierea inamicului și s-au ascuns la unul din locuitorii orașului, Valeri Kotenko, în vârstă de 53 de ani. Mai târziu li s-au alăturat încă doi luptători, Andrei Dvornikov și Denis Rudenko. O oră mai târziu, în timpul perchezițiilor, rușii au găsit bărbații în casă, iar sub amenințarea armei, rușii i-au scos pe oameni, inclusiv pe Kotenko, în stradă. După ce bărbații au fost verificați dacă au sau nu tatuaje „naționaliste”, aceștia au fost duși la așa-numita bază a rușilor.

Martorii confirmă că au văzut bărbați în parcarea din fața „bazei” cu cămăși trase peste cap. Potrivit lui Skiba, au fost forțați să îngenuncheze, iar apoi parașutiștii l-au împușcat pe Vitali Karpenko. Rușii i-au împușcat pe toți, Skiba a reușit să supraviețuiască – după ce a fost lovit de un glonț, s-a prefăcut că este mort.

Cadavrele bărbaților executați au zăcut în curte mai bine de o lună.

Un alt videoclip filmat cu o dronă o zi mai târziu, pe 5 martie, și obținut, de asemenea, de publicația americană, este prima dovadă vizuală care aduce și confirmarea: sunt cadavre întinse pe pământ, lângă clădirea de birouri de pe strada Yablonskaia 144, în timp ce doi soldați ruși stăteau de pază lângă ele.

După ce la sfârșitul lunii mai ruși s-au retras din orașele din regiunea Kiev, corpurile neînsuflețite ale civililor ucrainenei au fost găsite pe străzi, în gropi comune, subsoluri și fântâni. Rușii au organizat un masacru sângeros, au violat bărbați, femei, bătrâni și chiar copii.

Rusia a respins „în mod categoric” că militarii săi ar fi comis crime de război împotriva civililor din Bucea. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că imaginile video sunt montate și că totul este o făcătură.

Descoperirea a sute de cadavre la Bucea a fost condamnată de ţările occidentale, iar Adunarea Generală a ONU, formată din cele 193 de state membre, s-a întrunit la New York și a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 86