Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Maria Kolesnikova a fost reținută…

Maria Kolesnikova a fost reținută și se află în izolatorul nr 1 de pe strada Volodarsk din Minsk

Foto: Elena Tolkacheva, TUT.BY

După 2 zile de incertitudini și informații trunchiate, tatăl opozantei belaruse Maria Kolesnikova a fost informat oficiale despre faptul că fiica sa este reținută șiu se află la izolatorul nr 1 de pe strada Volodarsk din centrul capitalei Minsk, transmite portalul Tut.by.

Alexandr Kolesnikov spune că a fost sunat de șeful unui grup de investigație al Comitetului de Investigații din Belarus, Vasilyuk, care i-a spus că fiica acestuia este reținută și că poate să-i aducă un colet, dacă dorește.

Maria Kolesnikova, una dintre liderele mișcării de opoziție din Belarus, a fost dată dispărută luni dimineața. Conform unei martore, totul s-a întâmplat în jurul orei 10:05, în preajma Muzeului Național de Artă din Minsk când mai multe persoane în civil și cu măști au urcat-o forțat într-un microbuz, iar ulterior i-au ridicat telefonul căzut.

De atunci, politiciana nu a răspuns la apeluri și nu a fost văzută nicăieri. Luni seara, rudele Mariei Kolesnikova au mers la miliția belarusă unde au depus o plângere privind dispariția sa.

În dimineața zilei de marți, 9 septembrie, Serviciul de Grăniceri anunța că Maria Kolesnikova a fost reținută în momentul în care travesra frontiera cu Ucraina alături de doi colegi de-ai săi. Anton Rodnenkov și Ivan Kravțov au ajuns la Kiev unde au organizat o conferință de presă unde au spus că au fost scoși cu forța din Belarus, iar Kolesnikova a dat dovadă de caracter, a rupt pașaportul și a preferat să rămână în Belarus.

Maria Kolesnikova a fost şefa de campanie a lui Viktor Babariko, un candidat din opoziţie care a fost întemniţat înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august. Ea a devenit una dintre cele mai cunoscute personaje de la începutul mişcării de contestare împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.