Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciul de Grăniceri din Belarus:…

Serviciul de Grăniceri din Belarus: Maria Kolesnikova a fost reținută în timp ce traversa frontiera cu Ucraina

Una din liderele opoziției belaruse, Maria Kolesnikova despre care colegii și susținătorii săi au anunțat că a fost răpită luni dimineața din centrul Minskului a fost reținută de grănicerii belaruși în momentul traversării graniței cu Ucraina. Anunțul a fost făcut în această dimineață de reprezentantul Serviciului de Grăniceri al Belarusului, Anton Bychkovsky, transmite Euroradio.fm. Inițial, același oficial spunea că opozanta belarusă ar fi ajuns alături de 2 colegi ai săi în Ucraina în această dimineață.

„La 8 august, la 5 dimineața, Anton Rodnenkov, Ivan Kravțov și Maria Kolesnikova au trecut prin punctul de trecere a frontierie „Aleksandrovka” și au plecat în direcția Ucrainei”, ar fi declarat Bychkovski pentru portalul Tut.by.

Ulterior însă, oficialul Belarus a precizat că Maria Kolesnikova a fost reținută de grăniceri în momentul traversării frontierei, după ce ar fi fost dată jos din mașina în care se afla împreună cu cei 2 colegi de opoziție.

Bychkovski spune că această trecere a frontierei este una mai specific, distanța între cele 2 puncte de trecere a frontierei este de 13 kilometri, iar pe acest sector patrulează grănicerii belaruși.

„După ce au trecut formalitățile, BMW-ul în care se afla Rodnenkov, Kolesnikova și Kravțov se deplasa spre graniță. După ce au văzut un militar, mașina a accelerat punând în pericol viața acestuia. Într-un final, autoturismul a părăsit Belarusul. Maria Kolesnikova însă, a rămas în țară, se pare că a fost aruncată din mașină, cel puțin așa înțeleg eu tot ce s-a întâmplat”, a declarat Bychkovski, citat de Tut.by.

Tot de dimineața, pe unul din canalele de telegram a puterii, a apărut o înregistrate video în care Ivan Kravțov anunță că părăsește Belarusul și pleacă în Ucraina. Potrivit sursei, înregistrarea a fost făcută în momentul în care Kravțov părăsea Belarus și a fost găsită în telefonul pe care opozantul l-ar fi lăsat jos.

Maria Kolesnikova, una dintre liderele mișcării de opoziție din Belarus, a fost dată dispărută luni dimineața. Conform unei martore, totul s-a întâmplat în jurul orei 10:05, în preajma Muzeului Național de Artă din Minsk când mai multe persoane în civil și cu măști au urcat-o forțat într-un microbuz, iar ulterior i-au ridicat telefonul căzut.

De atunci, politiciana nu a răspuns la apeluri și nu a fost văzută nicăieri. Luni seara, rudele Mariei Kolesnikova au mers la miliția belarusă unde au depus o plângere privind dispariția sa.

Maria Kolesnikova a fost şefa de campanie a lui Viktor Babariko, un candidat din opoziţie care a fost întemniţat înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august. Ea a devenit una dintre cele mai cunoscute personaje de la începutul mişcării de contestare împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.