Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Malta suspendă schema pașapoartelor de…

Malta suspendă schema pașapoartelor de aur pentru solicitanții din Rusia și Belarus, în contextul agresiunii din Ucraina

Într-o declarație de miercuri, guvernul din Malta a anunțat că datorită „evoluțiilor recente”, cu referire la invazia rusă a Ucrainei, verificările prealabile și absolut necesare, ale așa-numitor „pașapoarte de aur”, nu pot fi efectuate în mod eficient, informează Times of Malta.

Atât Comisia Europeană cât și SUA au declarat, în weekendul trecut, că vor lua măsuri pentru a opri vânzările așa-numitor „pașapoarte de aur” către rușii înstăriți, ca parte a unui număr de sancțiuni împotriva acelei țări după invazia sa în Ucraina. 

Ministrul de Externe, Evarist Bartolo, a intervenit miercuri, declarând că niciunul dintre oligarhii ruși sancționați de UE nu a primit un pașaport maltez, însă mulți solicitanți ruși, ai acestei scheme, caută să scape de regimul președintelui rus Vladimir Putin.

Pașaportul de aur reprezintă ideea că cine îşi cumpără un bun imobiliar şi investeşte cel puțin 150.000 de euro în obligaţiuni de stat emise în Malta poate primi cetăţenia după 240 de zile. Candidaţii din Rusia, țările arabe, Asia sau America de Sud nici măcar nu sunt obligaţi să locuiască pe teritoriul micului stat european. Este suficient ca aceşti rezidenţi să viziteze măcar o dată insula.

Vânzarea cetățeniei către cetățeni din afara UE permite acestor investitori să devină cetățeni ai UE, obținând libertate de mișcare și acces la sistemele financiare ale UE. Malta se numără printre țările care vând cetățenia unor astfel de investitori.