Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu a avut o…

Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu Donald Tusk: „Am convenit că vom elabora o listă de necesități concrete și urgente pentru țara noastră”

Foto: gov.md

Președinta aleasă, Maia Sandu, a anunțat astăzi, 23 noiembrie, că a avut o discuție telefonică cu liderul Partidului Popular European (PPE), Donald Tusk, cu care a convenit că va elabora o listă de necesități urgente pentru R. Moldova.

Sandu spune că Donald Tusk a felicitat-o pentru victorie și pentru faptul că cetățenii moldoveni au ales un „parcurs democratic, anti-corupție și prosper pentru R. Moldova”.

De asemenea, președinta aleasă spune că liderul PPE a asigurat-o de sprijinul partidului.

„Domnul Tusk m-a asigurat de sprijinul Partidului Popular European și în continuare. Am convenit că vom elabora o listă de necesități concrete și urgente pentru țara noastră, așa încât să putem obține ajutor cât mai rapid. I-am mulțumit domnului Tusk în numele meu și în numele cetățenilor moldoveni pentru sprijinul ferm de-a lungul timpului, pentru solidaritatea și prietenia PPE și a partenerilor europeni”, a spus Sandu într-o postare pe Facebook.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 15 noiembrie, urmând să fie prima femeie președinte a R. Moldova.

Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28%.

După afișarea rezultatelor preliminare finale, mai mulți oficiali internaționali au felicitat-o pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din R. Moldova. 

Pe 16 noiembrie 2020, Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va efectua o vizită în R. Moldova în perioada următoare, la invitația președintei alese, Maia Sandu, după preluarea mandatului prezidențial. Ulterior, Iohannis a anunțat că a discutat cu premierul Ludovic Orban despre posibilitatea unui nou pachet de sprijin pentru R. Moldova.