Principală  —  Ştiri   —   Locuitorii satului Plauru vor părăsi…

Locuitorii satului Plauru vor părăsi localitatea, dacă situaţia de la graniţa cu Ucraina se agravează

Primăria comunei Ceatalchioi, județul Tulcea, România, a completat lista persoanelor din satul Plaur care ar putea primi sprijin din partea statului pentru strămutare, iar oamenii spun că se vor muta, atunci când situaţia se va înrăutăţi, scrie agerpres.ro.

În paralel, la Chilia Veche, niciunul dintre locuitori nu vrea să se mute, iar în apropierea satului urmează să se amenajeze o tabără în care populaţia să poată înnopta, în situaţii de urgenţă. În celălalt capăt al satului, la aproape un kilometru distanţă de locul în care o dronă a căzut, Costică Tănase stă de vorbă cu soţia sa. Spune că pescuitul nu prea mai merge de când Rusia a declanşat războiul din Ucraina. „Pescuitul nu prea mai merge, că de când a început războiul sunt foarte multe cargouri care încarcă barje şi nu mai poţi da la peşte că-ţi rup setca. Nici nu mai este peşte, că l-au speriat, iar cu pescuitul, până când s-o termina cu balamucul, e cam nasol. Sigur nu voi face cota dată de Administraţia Deltei şi e posibil ca anul viitor să nu mai primească cotă, dar au mai fost cazuri când s-a întâmplat asta şi mai scad din cotă. Acum nu trebuie nicio dovadă, că ştie toată ţara ce se întâmplă aici şi sper că nu vor fi probleme. Creşterea animalelor e o soluţie”, a afirmat Costică Tănase. El spune că nu vrea să plece din sat, dar va face asta, dacă situaţia se agravează şi este primul care a semnat lista întocmită de Primăria comunei Ceatalchioi pentru strămutare benevolă.

La începutul acestei săptămâni, forţele navale române au găsit resturi de dronă între Ceatalchioi şi Plauru, la 70-80 de metri de apă, exact în zona în care Dunărea face un cot, într-o zonă cu vegetaţie.

Locul unde au fost găsite bucăţile e la o aruncătură de băţ de portul ucrainean Izmail, unde Rusia bombardează constant depozitele de cereale.

Armata română a anunțat că urmează să analizeze în laborator rămăşiţele, pentru a stabili provenienţa, tipul de armă şi când au căzut resturile pe teritoriul României.