Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 136 de zile…

LIVE TEXT 136 de zile de război în Ucraina. Armata rusă a lansat o rachetă balistică Iskander, în urma căreia două case au fost distruse, printre victime se numără un copil de 12 ani.

UPDATE 21:00 În această dimineață, în centrul orașului Harkov, armata rusă a lansat o rachetă balistică Iskander, în urma căreia două case au fost distruse, printre victime se numără un copil de 12 ani. Acest lucru a fost raportat de Departamentul de Comunicații al Poliției din Regiunea Harkov.

„Armata Federației Ruse, încălcând legile și obiceiurile războiului, conform datelor preliminare, a tras o rachetă balistică Iskander în centrul Harkovului. Drept urmare, două case au fost distruse. Locuitorii orașului și ai regiunii Harkov, inclusiv o fetiță de 12 ani, au fost rănite în urma bombardamentelor”, se arată în mesaj.

UPDATE 19:00 Uniunea Europeană nu va cere Moldovei să impună sancțiuni împotriva Rusiei. Se așteaptă ca fiecare țară candidată la UE să adopte treptat o politică externă similară cu cea a Uniunii Europene, dar Moldova are propria ei situație specifică. Această declarație a fost făcută de șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks, în cadrul unui emisiuni TV. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană nu are condiții clare pentru Moldova în acest sens.

„UE nu cere. Înțelegem că Moldova are propria ei situație specifică și nu a fost întotdeauna posibil să se alăture unuia sau altul. Se așteaptă ca țările candidate să-și apropie treptat politica externă de cea a UE. Nu există cerinţă clară, dar vom fi bucuroşi să vedem că Moldova se va putea alătura uneia sau alteia sancţiuni”, a declarat Mazeiks.

Reamintim că, după ce R. Moldova a primit statutul de candidat la aderare, Igor Grosu, Președintele Parlamentului a declarat că, „trebuie să arătăm solidaritate cu UE. Atât statutul care ni s-a acordat, cât şi aspiraţiile noastre europene ne obligă să continuăm să fim solidari. Bineînţeles, ne vom alătura şi altor sancţiuni, pentru că acestea vizează oprirea războiului” , a precizat Igor Grosu.

În Federația Rusă au reacționat la un astfel de demers al Moldovei, Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a amenințat că va opri exportul de energie și alte resurse către R. Moldova.

UPDATE 16:00 Ucraina se pregătește pentru o posibilă invazie din Belarus: întăresc granița și antrenează civili la Kiev

Pe fondul creșterii activității militare în Belarus și al fazei active de desfășurare a războiului cu Rusia, Ucraina continuă să se pregătească pentru noi manifestări de agresiune armată. Pentru toți civilii voluntari au început exerciții militare la Kiev. Printre participanți sunt angajații subdiviziunilor autorităților orașului.

Potrivit primarului Vitaliy Klitschko, exercițiile au loc pentru creșterea nivelului de apărare al capitalei Ucrainei, transmite serviciul de presă al Administrației de Stat a orașului Kiev.

„În primul rând, sunt pregătiți angajații utilităților publice și angajații administrațiilor raionale de stat ale capitalei. Li se pun la dispoziție cunoștințe cheie, în special, privind acordarea asistenței medicale de urgență. În condițiile actuale, acest lucru este extrem de necesar, deoarece optzeci la sută dintre cei uciși în timpul ostilităților sunt oameni care pierd mult sânge”, a declarat Vitaliy Klitschko.

UPDATE 13:20 Andriy Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky, a comentat noul bombardament al forțelor armate ruse din Krivoy Rog și Harkov.

„Inamicul folosește tactici lașe pentru că nu pot câștiga pe câmpul de luptă”, a scris Adriy Yermak pe Telegram. Yermak a subliniat că armata ucraineană își mărește puterea, deoarece trebuie să alunge „răul” de pe pământul său. 

„Harkov, Krivoy Rog. O altă lovitură a rușilor în zonele rezidențiale ale orașelor noastre, către civili. Din păcate, o fată tânără a murit. Pentru ruși, acesta este câmpul de luptă. Tactica lașilor este să lovească clădirile rezidențiale, școli și grădinițe”, a declarat Andriy Yermak.

UPDATE 11:50 Armata rusă a lansat 5 rachete în regiunea Sumy. Acest lucru a fost anunțat pe canalul său de Telegram de șeful Administrației Militare Regionale Sumy, Dmitri Zhivitsky.

„Noaptea de 9 iulie a fost liniștită, dar dimineața a început cu bombardamente. După șapte dimineața, un elicopter rus a tras două rachete în comunitatea Belopolskaya. A fost bombardată comunitatea Miropolska”, a spus el.Jivitski a subliniat că sunt specificate informații despre victime și distrugere.

În dimineața zilei de 9 iulie, invadatorii ruși au tras în districtul Inguletsky din Krivoy Rog din „Gradov”. În timpul bombardamentului, o femeie de 41 de ani a fost ucisă. Ulterior, s-a aflat despre a doua victimă a bombardamentului de dimineață, transmite UNIAN.

UPDATE 10:00 În Ucraina, în mai puțin de două săptămâni, sistemele americane de rachete cu lansare multiplă HIMARS au distrus aproximativ 20 de depozite ale armatei ruse de nivel operațional-tactic.

Distrugerea unor astfel de depozite este extrem de dureroasă pentru trupele ruse și prezintă o problemă uriașă în ceea ce privește acumularea de rezerve materiale, a declarat Aleksey Arestovich, consilier al șefului Biroului președintelui Vladimir Zelensky, la „Feygin LIVE”.

„Acum HIMARS sunt într-o asemenea cantitate încât li se acordă sarcini și obiective prioritare, adică acestea sunt depozite de nivel operațional-tactic și depozite de  aprovizionare. Le atacăm în mod constant pe toate. Deja sunt peste 20, probabil în două săptămâni, chiar și în mai puțin timp”,a declarat Aleksey Arestovich.

UPDATE 9:35 Armata rusă a tras în gara din regiunea Donețk. Mai multe persoane au fost rănite. Acest lucru a fost anunțat pe canalul său Telegram de către șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko, transmite UNIAN.

„În Chasovoy Yar, rușii au tras în gară, mai multe persoane au primit contuzii minore”, a declarat Kirilenko.

Kirilenko a mai spus că au fost înregistrate patru zboruri la Druzhkovka. „Conform informațiilor preliminare, acesta a fost un atac cu rachetă. Un spital, o casă de cultură, clădiri rezidențiale și un teren de joacă au fost avariate. Căutăm informații despre victime”, a precizat Pavel Kirilenko

În Slaviansk, un obuz rus a lovit o casă privată. Proprietarul era sub dărâmături, salvatorii lucrează la fața locului.

UPDATE 8:00 În Marea Neagră, armata rusă a redus serios gruparea navelor lor, acum Ucraina este amenințată de jumătate din câte rachete de tip „Calibru” au fost inițial.

Armata rusă a redus gruparea navelor din cauza furtunii, având în mare gata de lansare 20 de rachete de tip „Calibru”, a informat comandamentul operațional „Pivden” al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei  pe Facebook.

„Două vehicule de lansare de suprafață, una subacvatică și trei BDK-uri (nave mari de aterizare, n.r.) au rămas în gardă”, se arată în raport.

De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei au raportat că în regiunea Odesa au fost aduse două mine marine pe litoralul Mării Negre și în estuarul Nistrului, din cauza vremii nefavorabile. Minele au fost distruse de o echipă subversivă a Forțelor Navale ale armatei ucrainene.