Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Protestul organizat de Partidul…

LIVE Protestul organizat de Partidul Acțiune și Solidaritate: “Învingem hoția, oprim sărăcia!”

La 16 august curent, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) organizează o acțiune de protest împotriva guvernării. Acțiunea se desfășoară în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din mun. Chișinău. Lidera partidului, Maia Sandu, a declarat anterior că manifestația va fi organizată „din motiv că guvernarea ignoră problemele oamenilor” și că participanții vor cere „responsabilitate și respect din partea acesteia”.

În acest context, poliția a venit cu mai multe recomandări pentru participanții la protest. Într-un comunicat acesta a cerut manifestanților să adopte un comportament civilizat, să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale şi să evite conflictele de orice natură.

Fiecărui participant i s-a solicitat să dea dovadă de responsabilitate și să se abțină de la oricare acțiuni nelegitime, care ar putea pune în pericol viața sau sănătatea celor din jur, să manifeste prudență, și să nu dea curs îndemnurilor provocatorilor. Participanții au fost rugați să manifeste respect în trafic și să se abțină de la conflicte sau agresivitate.

UPDATE: Igor Grosu, prim-vicepreședintele PAS a menționat că guvernarea dă vina pe medici pentru faptul că crește numărul infectaților, pe agricultori pentru că nu și-au asigurat roada. Acesta a menționat că guvernarea, în loc să soluționeze problemele statului, investește în proiecte neesențiale: Arena Chișinău, aeroporturile din Mărculești și Ceadâr-Lunga.

Agricultoarea Diana Crudu a menționat că seceta din acest an a afectat dur sectorul agricol, iar guvernarea, în loc să susțină agricultorii, îi numește „evazioniști” și „bețivani”. Ea a menționat că agricultorii au nevoie de motorină și suport pentru semințe. Iar oamenii, din motiv că roada a fost compromisă în acest an, nu vor putea crește animale pe lângă casă.

Agricultorul Constantin Vrabie spune că pentru a primi ajutor de la stat, este nevoie de un cont bancar, un act de constatare a pagubelor, copia actului de înființare a plantațiilor perene, acte care nu pot fi prezentate de către o mare parte din agricultori. Astfel, nu toți pot primi ajutor din partea statului. De asemenea, bărbatul spune că R. Moldova nu are o strategie a agriculturii, iar acest lucru compromite afirmația că R. Moldova este un stat agrar.

La manifestație au luat cuvânt și mai mulți deputați ai PAS în Parlamentul R. Moldova, care au criticat acțiunile guvernării și a președintelui Igor Dodon.

Maia Sandu, președinta PAS, a declarat în cadrul manifestației că situația în care este R. Moldova este complicată pe toate domeniile: economic, social, dar și agricol. Ea a menționat că guvernarea ar trebui să adune oamenii, nu să îi ia în râs și să îi facă vinovați de toate relele: medicii vinovați de criza sanitară, agricultorii de secetă. Maia Sandu a menționat că Igor Dodon încearcă să aducă sistemul de oprimare instituit de Vladimir Plahotniuc prin instituirea constroalelor de către Sierviciul Fiscal de Stat la întreprinderi, prin intimidarea primarilor și a agricultorilor.