Principală  —  IMPORTANTE   —   Liceul teoretic de limbă română…

Liceul teoretic de limbă română „Mihai Eminescu” din Comrat va avea o nouă clădire cu ajutorului unui proiect finanțat de România

Cu ajutorul unui proiect finanțat de România, Liceul teoretic de limbă română „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat va avea o nouă clădire. Vineri, 19 iunie, a avut loc ceremonia așezării pietrei de temelie a noii construcții, unde a participat și ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță.

„Evenimentul de astăzi demonstrează că România este consecventă atunci când susține fără niciun fel de rezerve parcursul european al Republicii Moldova. Din 2016 s-au schimbat multe, inclusiv guverne, dar a rămas neschimbată dorința noastră de a susține educația din Republica Moldova”, a declarat Daniel Ioniță, ambasadorul României.

Proiectul de construcție a clădirii este finanțat de Guvernul României cu
suma de 15 milioane de lei și din sursele bugetului de stat al R. Moldova în valoare de 5 milioane de lei.

Proiectul în valoare totală de 20 milioane de lei va fi realizat până la data
de 1 septembrie 2021 de către compania locală TENERAB-BAȘ CIU S.R.L.

Clădirea nouă a liceului va benifica de sală de sport, cabine de duș, cantină
și bloc sanitar, bibliotecă, laboratoare pentru lecțiile de fizică, chimie și biologie și alte facilități. În cadrul proiectului, vor fi executate și lucrări de modernizare a localului existent al licelului, respectiv: adaptarea toaletelor pentru elevii cu nevoi speciale, reamenajarea sălii de sport și a bibliotecii, transformarea unor birouri administrative în clase de studii.

Liceul teoretic „Mihai Eminescu” este singurul cu predare a limbii române
din Comrat și necesitatea extinderii vechii clădiri a acestuia a rezultat din interesul tot mai mare al tinerilor din UTA Găgăuzia pentru studierea limbii române, interes reiterat și de autoritățile locale.

La ceremonie au mai participat prim-ministrul Republicii Moldova Ion
Chicu, ministrul educației, culturii și cercetprii Igor Șarov, bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanți ai autorităților locale, persoane din conducerea FISM, membri ai ambasadei.