Principală  —  IMPORTANTE   —   Legislația națională în domeniul controlului…

Legislația națională în domeniul controlului organismelor modificate genetic va fi armonizată cu prevederile legislației UE

Sursa foto: Science Photo Library

Deputații au aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege privind produsele alimentare și furajele modificate genetic. Astfel, sunt reglementate procedurile de înregistrare, supraveghere și etichetare a produselor alimentare și a furajelor modificate genetic, prevederile proiectului aplicându-se la toate etapele introducerii pe piață a organismelor modificate genetic.

Organismele modificate genetic (OMG) pentru uz alimentar sau destinate ca hrană pentru animale, produsele alimentare și furajele care conțin sau constau din OMG, precum și cele care sunt obținute din OMG sau conțin ingrediente obținute din OMG pot fi introduse pe piață (importate, distribuite, comercializate) doar dacă dispun de autorizația pentru activități cu organisme modificate genetic, emisă de către Agenția de Mediu, și dacă se regăsesc în Registrul Uniunii Europene al alimentelor și furajelor modificate genetic.

Produsele respective sunt autorizate pentru activități cu organisme modificate genetic de către Agenția de Mediu, în baza raportului pozitiv al Comisiei Naționale pentru Securitate Biologică.

„Operatorii care importă sau introduc pe piață produse alimentare și furaje modificate genetic trebuie să dețină autorizație sanitar-veterinară, emisă de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) sau să dețină certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor”, se subliniază în comunicatul emis de Parlament.

Totodată, noua lege prevede că ANSA va fi responsabilă de crearea și ținerea Registrului de stat al produselor alimentare și furajelor modificate genetic, care va putea fi accesat de public pe pagina web oficială a Agenției.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, urmărește armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Noua lege va intra în vigoare la data de 15 iulie 2024.