Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   La cererea Israelului, Consiliul de…

La cererea Israelului, Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică pentru o reuniune de urgență în legătură cu atacul cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului, a declarat președintele forului, citat de BBC.

„Intenţionăm să organizăm reuniunea mâine la 16:00″ (20:00 GMT), a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice malteze care deţine preşedinţia Consiliului în aprilie.

Reuniunea a fost solicitată de Israel, care a scris într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului, Vanessa Frazier, că atacurile „reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale”.

Scrisoarea acuză Iranul că își încalcă obligațiile internaționale și că este „arhitectul instabilității de ani de zile” prin sprijinul acordat Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban și Houthis în Yemen.

„Gravitatea și volumul atacurilor sunt fără precedent”, adaugă scrisoarea, „și reprezintă o încălcare flagrantă a suveranității Israelului, a dreptului internațional și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate.”

În scrisoare se cere Consiliului de Securitate să desemneze Corpul Gardienilor Revoluției Islamice – ramura principală a forțelor armate iraniene – drept organizație teroristă.

Într-o scrisoare separată adresată lui Frazier, Iranul s-a apărat, afirmând că a acționat în „autoapărare, așa cum se prevede la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, și ca răspuns la agresiunea militară recurentă a Israelului”.