Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La 74 de ani de…

La 74 de ani de la al doilea val de deportări, președinta Maia Sandu conferă distincții de stat în semn de apreciere a activității de cercetare și documentare a memoriei istorice

Sursa: presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a semnat un decret prin care conferă distincții de stat – ,,Ordinul Republicii” și Medalia ,,Meritul Civic” – în semn de apreciere a activității de cercetare, documentare și salvgardare a memoriei istorice, anunță joi, 6 iulie, Președinția.

În textul decretului se mai menționează că cei decorați sunt apreciați pentru efortul de a fixa și a transmite viitoarelor generații mărturiile cutremurătoare și tragediile umane ale persoanelor condamnate exilului în ținuturi îndepărtate, precum și pentru implicare civică în restabilirea adevărului și reabilitarea victimelor deportărilor.

Decretul intră in vigoare la data semnării.

996 by Ziarul de Gardă on Scribd

Șefa statului a participat și la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist, exprimându-și  regretul față de oamenii care au trecut prin calvarul deportărilor. Președinta a menționat că acum 74 de ani oamenii Moldovei de toate etniile au fost încărcați în toiul nopții, sub arme, ca niște criminali, în vagoane pentru vite, și duși la mii de kilometri de casă.

„Părinții, bunicii noștri – oameni fără nicio vină, fără niciun drept de apel, au fost deportați, înfometați, uciși, în baza unor liste. Oamenii deportați nu erau ucigași, hoți sau bandiți. Din contra, erau temelia ţării: oneşti, inteligenţi şi harnici. Erau primari, profesori, preoți, medici. Erau țărani cu gospodării frumoase obţinute cu multă trudă. Erau copii, care au fost declaraţi duşmani ai poporului, chiar dacă nici nu mergeau la şcoală încă. „Dușmani ai poporului” – așa i-a numit regimul”, a spus președinta.

De asemenea, președinta Maia Sandu a menționat că regimul sovietic a vrut să „curețe Moldova de intelectualii care se opuneau nelegiuirilor regimului și să decapiteze neamul nostru de cei mai înțelepți și harnici oameni.”

„Mulți ani la rând ni s-a interzis să vorbim despre teroarea prin care a trecut Moldova și ne-am plâns durerea pe ascuns. Azi o putem face deschis. Azi  avem datoria să o facem. Azi putem spune cât de tare ne doare fiecare copil sau părinte pierdut. Fiecare dintre noi are în familie pe cineva care a fost deportat. Să-i auzim pe cei care mai sunt încă printre noi. Să povestim despre ei, să ținem minte la ce au fost supuși, să le transmitem istoriile”, a declarat șefa statului.

În context, președinta Maia Sandu a venit cu un îndemn către cetățeni: „Să le onorăm memoria, să le cinstim numele, să ne cunoaștem trecutul. Și să facem tot ce ne stă în puteri ca neamul nostru să nu mai fie niciodată supus unei asemenea terori”.

Astăzi se împlinesc 74 de ani de la al doilea val de deportări, cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în 1949. Din 1990, anual, pe 6 iulie, în R. Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului. 

În semn de doliu, Drapelul de Stat al R. Moldova a fost coborât în bernă.