Principală  —  Ştiri   —   Kremlinul a comentat acuzațiile aduse…

Kremlinul a comentat acuzațiile aduse socialistului Igor Dodon: „Pretențiile față de fostul președinte sunt o chestiune internă a R. Moldova”

Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Kremlinul consideră că „pretențiile față de fostul președinte Igor Dodon sunt o chestiune internă a R. Moldova”. În același timp, Moscova „este îngrijorată de faptul că sunt persecutați cei care susțin relațiile de prietenie cu Rusia și își dorește ca drepturile legale ale lui Igor Dodon să fie respectate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, scrie RIA Novosti.

„În primul rând, aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova. În al doilea rând, suntem, desigur, alarmați că din nou o astfel de practică și persecuție este folosită împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării relațiilor de prietenie, a relațiilor reciproc avantajoase cu Federația Rusă, adică cu ţara noastră. Prin urmare, desigur, sperăm şi ne-am dori să fim siguri că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”, a spus Peskov, potrivit RIA Novosti.

În dimineața zilei de 24 mai, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon. Potrivit responsabililor din cadrul Procuraturii Generale, perchezițiile se efectuează în cadrul dosarului penal pornit în baza unor bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Ulterior, în cadul unui briefing de presă, reprezentanții PSRM au declarat că acțiunile de urmărire penală întreprinse de procurori în privința fostului lor șef de partid, socialistul Igor Dodon sunt „un show de doi bani” și au făcut un apel către susținătorii PSRM „să fie gata de proteste”.

La 18 mai 2022, Procuratura Generală (PG) a dispus inițierea urmăririi penale în așa numitul dosar „kuliok”. Decizia PG a fost luată la o zi după ce Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki, pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, în baza imaginilor video de la negocierile care au avut loc în iunie 2019 la sediul PDM între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc.