Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kazahstanul își redenumește capitala în…

Kazahstanul își redenumește capitala în Astana, după ce în 2019 aceasta a fost schimbată în Nur-Sultan

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a semnat un decret privind redenumirea capitalei țării, Nur-Sultan, în Astana. Astfel, orașul și-a numele pe care l-a purtat până în 2019.

Pe lângă redenumirea capitalei, Tokayev a semnat o lege privind amendamentele la constituție, care prevede, în special, limitarea puterilor prezidențiale la un mandat de șapte ani.

Actualul președinte, Kassym-Jomart Tokayev, a acceptat revenirea la vehicul nume al capitalei, la trei ani de la schimbare, a declarat purtătorul său de cuvânt. Inițiativa a venit de la un grup de parlamentari kazahi, scrie Digi24.

Una dintre primele decizii luate de Tokayev, după preluarea funcției în 2019 de la Nursultan Nazarbayev, a fost să ceară redenumirea capitalei din Astana în Nur-Sultan.

Nazarbayev a condus Kazahstanul timp de 30 de ani, sub Uniunea Sovietică și după proclamarea independenței, în 1991. El a mutat capitala țării de la Alma-Ata la Astana în 1997. Decizia a fost criticată pentru că orașul este destul de izolat și are parte de ierni foarte aspre, când temperaturile pot ajunge la -51 de grade Celsius.