Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Joe Biden spune că este…

Joe Biden spune că este „stânjenitor” faptul că Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea

AP Photo/Patrick Semansky

Într-un discurs susţinut la un eveniment în Delaware, Biden a spus că tranziţia de putere este în desfăşurare, în pofida refuzului preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump de a accepta rezultatul alegerilor, transmite AgerPress.

Preşedintele ales a declarat de asemenea că este „stânjenitor” faptul că Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea.”Sincer, cred că este jenant”. „Cred că asta nu va servi moştenirii preşedintelui”, a adăugat Biden.

De cealaltă parte, Donald Trump continuă să comenteze pe pagina sa de twitter că anume el este cel care a câștigat alegerile în ciuda faptului că toate marile posturi de televiziune l-au dat ca cel care a pierdut cursa.

Potrivit BBC, deocamdată rezultatele nu au fost confirmate oficial, în unele state numărarea continuă sau a fost reluată și cel mai probabil, datele oficiale vor fi prezentate abia la 14 decembrie când va avea loc ședința colegiilor electorale ale SUA.

Dar „faptul că ei (republicanii) nu vor să recunoască în acest moment faptul că am câştigat nu are prea mult impact asupra agendei noastre” de tranziţie şi a „ceea ce putem face de acum şi până pe 20 ianuarie”, ziua învestiturii, a adăugat preşedintele ales al SUA, Joe Biden.

„Începem deja tranziţia, este deja pornită”, a mai declarat Biden, care a adăugat că lucrează la componenţa executivului.

El a afirmat că ar fi fost bine să fi existat o recunoaştere a înfrângerii din partea preşedintelui republican după alegeri, dar a adăugat că refuzul acestuia „nu are un mare impact” asupra transferului de putere.

Marți, 10 noiembrie, Joe Biden a avut un șir de discuții telefonice cu premierul Marii Britanii Boris Johnson, cel al Irlandei Taoiseach Micheál Martin, președintele Franței Emmanuel Macron și Cancelarul german Angela Merkel.

„Le-am trasmis că America s-a întors. Noi ne-am întors pe scena mondială”, a mai spus Biden.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a susţinut marţi poziţia lui Donald Trump refuzând, de asemenea, să recunoască victoria lui Joe Biden şi promiţând o „tranziţie lină” la un „al doilea” mandat pentru republican. Pompeo a indicat că Departamentul de Stat funcţionează de parcă Trump ar fi câştigat un al doilea mandat.

„Nu există dovezi ale acuzaţiilor aduse de preşedinte sau de secretarul de stat Pompeo”, a declarat Joe Biden, pe un ton ironic.

Donald Trump şi administraţia sa au bulversat procesul obişnuit al tranziţiei prezidenţiale, un proces masiv în care controlul asupra executivului american, de la politica externă la chestiunile interne, trece la următoarea administraţie într-un interval de mai puţin de trei luni.

Administraţia Trump împiedică în prezent accesul la milioane de dolari care sunt alocate noului preşedinte pentru a facilita o tranziţie guvernamentală fără probleme.

Joe Biden a declarat marţi că echipa sa poate continua chiar şi fără accesul la fondurile guvernamentale.