Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Jocul de-a contrabanda: presa din…

Jocul de-a contrabanda: presa din Azerbaidjan sub presiunea autorităților

În Azerbaidjan, președintele Ilham Aliyev a câștigat din nou alegerile anticipate. În perioada premergătoare alegerilor, autoritățile s-au angajat într-o „curățare” a spațiului informațional, băgând după gratii redacții întregi.

În topul acuzațiilor în această etapă a represiunilor împotriva jurnaliștilor se află contrabanda cu valută. Modelul este aproximativ același – percheziții, descoperirea de valută străină în casele sau birourile jurnaliștilor și acuzații de contrabandă. Și asta în ciuda faptului că în Azerbaidjan nicio lege nu interzice păstrarea valutei străine, precum și păstrarea economiilor în euro sau dolari.

Abzas Media

Abzas Media este o publicație ai cărei jurnaliști investighează corupția din guvernul azer.

Jurnaliștii de la Abzas Media, o publicație online din Azerbaidjan, s-au confruntat cu probleme grave în ultimele luni.

În noiembrie 2023, au început arestările și reținerile membrilor-cheie ai publicației. Directorul Ulvi Hasanli, redactorul-șef Sevindj Vagifgizi și alții au fost acuzați de contrabandă și arestați. Directorul Ulvi Hasanli a fost reținut noaptea în fața casei sale de câțiva bărbați care s-au dovedit a fi ofițeri ai Direcției Generale de Poliție din Baku. Ulvi Hasanli a declarat că a fost bătut în timpul reținerii. Din noiembrie 2023 și până în ianuarie 2024 șase angajați ai publicației au fost arestați, toți fiind acuzați de contrabandă cu valută.

Presa proguvernamentală din Azerbaidjan a prezentat arestările ca fiind „demascare a unei rețele legate de SUA”.

Pe 1 februarie 2024, Abzas Media a remis o declarație privind continuarea activităților sale în străinătate. Editorialul a fost susținut de cincisprezece instituții media din diferite țări și proiecte internaționale care și-au exprimat dorința de a-și continua activitățile în sprijinul Abzas Media.

Kanal-13

Canalul de Youtube Kanal-13 funcționează de 15 ani. Acesta a relatat cazuri de încălcare a drepturilor omului în Azerbaidjan, acțiuni de protest și procese împotriva criticilor guvernului.

Pe 27 noiembrie 2023, casa lui Aziz Orujev, directorul Kanal-13, a fost percheziționată. Jurnalistul a fost inițial acuzat de construcție ilegală, dar ulterior i-a fost adăugată o acuzație de contrabandă cu valută. Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul riscă până la opt ani de închisoare.

Pe 22 decembrie 2023, un alt angajat al Kanal-13, Shamo Eminov (Emin), a fost percheziționat, iar apoi forțele de ordine l-au dus pe jurnalist într-un loc necunoscut, fără a-i informa familia despre locul în care se afla timp de mai multe zile. Judecătoria nr. 27 din Baku l-a acuzat pe Shamo Eminov de la Kanal-13 de contrabandă cu valută și l-a plasat în arestat preventiv pe trei luni.

La începutul lunii decembrie, autoritățile azere au cerut să fie blocat acest organ de presă, deoarece difuzează „informații eronate și discreditează funcționari din diferite organe de stat”.

Toplum TV

Toplum TV este o resursă online sociopolitică independentă. Jurnaliștii de la Toplum TV au publicat informații despre încălcările și falsificările din timpul ultimelor alegeri prezidențiale din Azerbaidjan.

Pe 6 martie 2024, forțele de ordine au efectuat verificări în biroul Toplum TV, după care jurnaliștii publicației au fost urcați în mașinile poliției și au fost duși la interogatoriu. Patru angajați ai publicației au fost acuzați de contrabandă cu valută, iar restul au fost eliberați.

Pe 8 martie, fondatorul televiziunii Toplum TV, Alesker Mammadli, a fost reținut la Baku, iar în urma unor percheziții la domiciliul său au fost găsiți 60 de mii de euro. Forțele de ordine au efectuat perchezițiile cu încălcări procedurale, avocatul nu a fost lăsat să intre în casă, iar familia a susținut că banii au fost plasați chiar de forțele de ordine. Alisker Mammadli este bolnav de cancer, dar instanța a dictat totuși detenția ca măsură preventivă. Pe 12 martie, un grup de jurnaliști și experți media din Azerbaidjan s-a adrest șefului Ministerului de Interne, Vilayat Eyvazov, cu solicitarea de a-l elibera din detenție pe cofondatorul televiziunii Toplum TV, Alisker Mammadli.

Toplum TV a fost obligat să își înceteze emisia în aceeași zi.

„Această ultimă reprimare a presei independente este un atac direct asupra dreptului la libertatea de exprimare și a libertății presei, precum și o încercare de a reduce la tăcere vocile critice”, a declarat Natalia Nozadze, cercetător de la Amnesty International pentru Caucazul de Sud, pentru Meydan.

Merită să amintim că Azerbaidjanul apare în raportul Platformei Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor în secțiunea „Impunitatea pentru uciderea jurnaliștilor”.

Hărțuirea permanentă a jurnaliștilor din Azerbaidjan ridică serioase semne de întrebare cu privire la libertatea de exprimare în această țară și subminează încrederea în procesele democratice. Comunitatea internațională continuă să monitorizeze situația și face apel la autoritățile azere să respecte standardele internaționale privind libertatea presei și să asigure independența mass-media.

Zhenya Snezhkina, Mediaset