Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Italia este gata să devină…

Italia este gata să devină garant al statutului de neutralitate al Ucrainei

Sursa: Mikhail Palinchak/Unian.net

Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a anunțat că țara sa este pregătită să devină unul dintre garanții statutului neutru al Ucrainei, raportează Interfax-Ucraina.

„Prioritatea principală pentru noi este continuarea procesului de negocieri. Acțiunile întreprinse de Turcia sunt apreciate la un nivel înalt. Rezultatele negocierilor vor fi analizate. Italia este pregătită să acționeze ca garant al statutului de neutralitate al Ucrainei”, a declarat ministrul italian pentru reporterii la Baku.

Di Maio a mai remarcat că, în urma sancțiunilor împotriva Rusiei, s-a pus accent pe problema accelerării extinderii sectorului energetic. „În acest context, Italia acordă o atenție deosebită dezvoltării cooperării cu parteneri de încredere care au un mare potențial, în special Azerbaidjan”, a spus ministrul de externe.

În plus, Di Maio declară că „Italia, în cadrul planului de securitate energetică întocmit, urmărește îndepărtarea de piața rusă. În acest scop, Roma intenționează să intensifice lucrările în direcția regiunii mediteraneene”, a adăugat ministrul italian de externe.

Anterior, agenția de știri Unian a scris că, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este hotărât să negocieze cu liderii Ucrainei și Rusiei și să-i unească pentru a pune capăt vărsării de sânge.

Erdogan a notat că Zelensky și Putin s-ar putea întâlni la Istanbul în zilele următoare. Președintele Turciei a menționat că acordurile încheiate la negocierile dintre delegațiile Ucrainei și Rusiei stau la baza unei întâlniri la nivelul președinților celor două țări.

Ucraina sa oferit să semneze un tratat internațional privind un nou sistem de garanții de securitate pentru ea.