Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul, atacat de zeci de…

Israelul, atacat de zeci de rachete lansate de către Liban

Zeci de rachete au fost lansate joi, 6 aprilie, din Liban în Israel, a declarat armata israeliană. Atacurile au loc în contextul tensiunilor legate de raidurile poliției israeliene efectuate la moscheea al-Aqsa din Ierusalim, transmite CNN.

Aproximativ 34 de rachete au fost lansate de pe teritoriul libanez pe teritoriul statului israelian, au declarat Forțele de Apărare Israeliene, majoritatea fiind interceptate, dar cinci aterizând totuși în Israel. Drept urmare, Israelul și-a închis spațiul aerian.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat rachete care străbat cerul deasupra nordului Israelului și sunetele exploziilor în depărtare.

Deocamdată nu au fost raportate cazuri de deces din cauza atacurilor și nu se știe încă care grup din Liban a lansat rachetele.

Israelul a spus că va „decide locul și ora” răspunsului său la acest baraj de rachete, a declarat un oficial al apărării IDF pentru CNN.

Armata libaneză a declarat pentru CNN că nu are încă informații pe baza acestui caz, în timp ce grupul militant libanez Hezbollah a refuzat să comenteze.

Incidentul are loc la o zi după ce liderul grupării militante palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a sosit la Beirut pentru întâlniri cu oficialii Hezbollah. Tensiunile sunt vertiginoase în regiune după ce poliția israeliană a luat cu asalt moscheea al-Aqsa din Ierusalim în două ocazii separate miercuri, în timp ce credincioșii palestinieni s-au rugat în timpul lunii sfinte a Ramadanului.

Imaginile din interiorul moscheii au arătat ofițeri israelieni bătând oameni cu bastoanele și cu patul puștii, apoi arestând sute de palestinieni.

Incidentul, care a fost condamnat pe scară largă din partea lumii arabe și musulmane, a declanșat tiruri de rachete de represalii din Gaza în Israel.

Au existat mai multe atacuri cu rachete la scară mică din Liban în ultimii ani, care au provocat lovituri de represalii din partea Israelului. Au fost raportate puține victime în aceste incidente, cel mai mare număr de morți fiind înregistrat în urma unui schimb de focuri din 2015, care a dus la moartea a doi soldați israelieni și a unui soldat spaniol de menținere a păcii. Se credea că facțiunile palestiniene din Liban se aflau în spatele acestor atacuri cu rachete.

Conflictul din 2006 a fost cea mai mare izbucnire dintre Liban și Israel din 1982. Aproximativ 1.200 de libanezi și 165 de israelieni au murit într-un schimb de focuri care a implicat un asalt aerian israelian la nivel național și o blocadă navală și aeriană. Hezbollah a tras multe reprize de rachete care au ajuns adânc în teritoriul israelian în timpul conflictului.