Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Ceban vrea dezmințiri de…

Ion Ceban vrea dezmințiri de la prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției despre ajutorul din Rusia primit în campania electorală. Guvern: „Îi sugerăm să mai asculte o dată declarațiile”

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban susține că va depune o cerere de chemare în judecată a prim-ministrei Natalia Gavrilița și a ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, în contextul conferinței de presă despre sancțiunile anunțate de SUA, pe care cei doi au susținut-o miercuri, 26 octombrie, în timpul căreia a fost menționat și numele partidului pe care edilul vrea să-l lanseze. Ion Ceban afirmă că dacă cei doi oficiali nu vor veni cu dezmințiri, acesta va cere, „drept despăgubiri”, „ca doamna prim-ministru și ministrul Justiției să măture PMAN-ul, un an de zile”.

Pe de altă parte, purtătoare de cuvânt a șefei Executivului, Anastasia Taburceanu, spune că Ceban, „din realitatea lui paralelă, vrea să o dea pe prim-ministră în judecată pentru ceva ce dumneaei nu a spus”.

„Am văzut câtă isterică și denigrare a urmat ieri după ce a fost publicat comunicatul departamentului Trezorăriei al Statelor Unite ale Americii unde cumva, într-o frază este menționat și partidul în formare MAN. După părerea mea și a colegilor mei, ceea ce a urmat este cu adevărat foarte grav. Primele persoane în stat, doamna prim-ministru și ministrul Justiției mai nu mi-au pus cătușele, sau cel puțin asta și-ar fi dorit ei probabil. M-au acuzat direct și au zis că sunt în lista acelor persoane și entități care sunt sancționate de către Statele Unite, ceea ce este absolut neadevărat. Au dus lumea în eroare (…)”, a declarat Ion Ceban în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Primărie.

Acesta mai afirmă că „se vrea discreditarea partidului pe care a încercat să-l creeze”.

„Vom depune cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavrilița și a ministrului Justiției. Consider acțiunile prim-ministrului și ministrului Justiției R. Moldova ca fiind vădit tendențioase, manipulatoare, mincinoase și orientate direct spre defăimarea proiectului politic Mișcarea Alternativă Națională (MAN) (…). Drept despăgubiri vom cere ca doamna prim-ministru și ministrul Justiției să măture PMAN-ul, un an de zile. Dacă rămân în picioare și nu vin cu dezmințiri, vor mătura PMAN-ul”, a mai spus Ceban.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a șefei Guvernului, Anastasia Taburceanu, Natalia Gavrilița „a spus că pe lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale – ajutor care de fapt fură votul oferit al cetățenilor, Igor Dodon și Mișcarea de Alternativă Națională”.

„Ceban susține altceva, deci îi sugerăm să mai asculte o dată declarațiile doamnei premier”, se arată în răspunsul Anastasiei Taburceanu pentru ZdG.

Declarațiile prim-ministrei Natalia Gavrilița și ministrului Justiției după ce SUA au impus sancțiuni împotriva lui Șor și Plahotniuc

După ce SUA au impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională, precum și împotriva 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus „prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei”, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au venit cu mai multe declarații în cadrul unei conferințe de presă, unde au salutat decizia Guvernului SUA.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că prin această decizie, astăzi, cetățenilor R. Moldova li s-a făcut dreptate.

„(…) Aceasta deschide calea ca oligarhii corupți să ajungă în instanțele de judecată, ca averile lor să fie confiscate și întoarse cetățenilor păgubiți. În acea listă îl regăsim pe Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Primul – responsabil de corupție în proporții de mari. Al doilea este complice la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse. Pe lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale, ajutor care de fapt fură votul veridic al cetățenilor: Igor Dodon și Mișcarea de Alternativă Națională (…). Această luptă nu este o luptă doar a instituțiilor de stat. Este lupta fiecăruia dintre noi”, a declarat Natalia Gavrilița.

La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că „decizia Guvernului SUA este o recunoaștere a faptului că Plahotniuc și Șor sunt declarați infractori pe scară internațională”.

„(…) După patru ani de colaborare cu autoritățile guvernamentale din SUA, iată că astăzi avem o veste bună. SUA au decis ca 21 de persoane și entități legate de acte de corupție și eforturile Kremlinului de a interveni în procesele democratice în țara noastră, au fost incluși în lista Magnitsky. Aceasta este o victorie a cetățenilor R. Moldova și un rezultat al recunoașterii eforturilor autorităților din țara noastră de a combate corupție și reformarea justiției… Decizia Guvernului SUA este o recunoaștere a faptului că Plahotniuc și Șor sunt declarați infractori pe scară internațională. De facto, sunt organizație criminală recunoscută internațional sau hoți cu pașaport internațional. De asemenea, decizia de azi este un pas mare în direcția continuării eforturilor de a fi prinși și de a fi deferiți justiției pentru crimele pe care le-au comis împotriva poporului R. Moldova (…)”, a declarat Litvinenco.

Întrebat de jurnaliști unde se află în prezent Vladimir Plahotniuc, ministrul Justiției a spus că fostul lider al PDM se află în Ciprul de Nord.

„Ultima informație pe care am cunoscut-o eu este că se află în Ciprul de Nord. Este o entitate mai specifică (…)”, a menționat Litvinenco.

Miercuri, 26 octombrie, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”. Astfel, ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).

La scurt timp, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei. Potrivit șefei statului, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este „complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse”.