Principală  —  IMPORTANTE   —   Interviu/ Medic din R. Moldova,…

Interviu Medic din R. Moldova, stabilit în Austria: „Aici, autoritățile nu ascund nimic, ci duc, în schimb, o ordine exactă”

Ion Potînga și-a făcut studiile în medicină acasă, în R. Moldova, însă dezamăgit de ceea ce se întâmpla aici, a decis să plece în Austria, unde a reușit să-și echivaleze diploma și să înceapă a profesa. În prezent, el activează la o clinică universitară din Austria, în calitate de medic anesteziolog. 

ZdG a discutat cu Ion Potînga despre cum sunt protejați medicii acolo și măsurile luate de autorități în lupta cu COVID-19.

  • Cum au fost primele zile când s-a aflat despre virus în Austria?  Cât de repede au luat autoritățile măsuri pentru a lupta cu COVID-19?
  • Cu toții trăim o stare de șoc și e greu de imaginat, în general, evoluția acestei pandemii, atâta timp cât nu va fi găsit vaccinul. Cu regret, a fost afectată practic toată Europa, oricât de dezvoltate și tehnologizate nu ar fi țările respective, inclusiv Austria. Dar, aici s-au luat din start măsuri rapide și drastice. În primul rând, s-a deschis o linie telefonică fierbinte  – 1450, la care să apeleze toți pacienții ce cred că sunt suspecți la COVD-19. Aici, ei sunt instruiți despre cum să procedeze mai departe. Deci, dacă ești suspect de COVID-19, nu ai voie să te duci la medicul de familie, ci doar apelezi la acest telefon și urmezi instrucțiunile. În aceste acțiuni sunt antrenate servicii speciale de colectare a probelor și de internare a pacienților în spitale și secții specializate, sub strictă carantină. Primele etape întreprinse de autorități au fost deschiderea acestei linii, apoi închiderea graniței cu Italia, practic din primele zile. Foarte mulți tineri de la Bolzano, regiunea Tirol de Sud a Italiei învață în Innsbruck și e foarte important că acolo s-a stopat rapid orice trafic. Deși, anume în acea zonă a izbucnit un mare focar. Al doilea pas decisiv a fost că aproximativ în următoarele cinci zile și-a stopat lucrul, de urgență, practic orice instituție, rămânând deschise doar magazinele alimentare și cele care vând produse de igienă. În rest, totul închis ca în beznă. 
  • Cât de receptivi au fost cetățenii la recomandările autorităților? 
  • Au fost foarte receptivi, însă evident, nu toți. Persoanele aflate în zona de risc, cum ar fi vârstinicii, s-au stabilit în carantină, însă tinerii nu prea au luat asta în serios. Totuși, numărul oamenilor care poate fi întâlnit în anturaj e foarte mic și chiar dacă se întâlneau unele persoane pe stradă, se țineau la distanță. Unii se străduie acum să poarte și masca, dar nu e chiar totul strict respectat. 
  • Ce s-a schimbat în activitatea medicilor, odată cu această pandemie?
  • A devenit accentuată precauția cu fiecare pacient. Orice pacient care vine din zone de focar sau are o răceală, tuse, este verificat de COVID-19. În ceea ce ține de pacienții din secția Pulmonologie, toți ca unul sunt verificați. Medicii care lucrează cu pacienți suspecți sau confirmați pozitivi au fost dotați cu tot necesarul, din start. Spitalul unde activez a lucrat încă de la început cu tot personalul medical și paramedical, oferind instruiri și indicații, cu cea mai înaltă seriozitate. S-au făcut lecții în grup, iar fiecare angajat a primit pe email toată informația privind modul de comportament și atitudinea față de pacienții ce au COVID-19. De exemplu, noi, medicii anesteziști, intrând în sala de operații la un astfel de pacient, preventiv îmbrăcăm costum și mască specială, ne punem trei perechi de mănuși și vizieră, în caz că pacientul tușește. Se lucrează în strictă izolare. Plus, medicii au mai multe replanificări și gărzi. Ajungem, în medie, la 250-300 ore de muncă pe lună. Numărul pacienților nu a intrat în categoriile grav sau dramatic, dar oricum, crește progresiv, comparativ cu alte țări. În Austria, personalul medical se străduie să respecte strict regulile, iar instituțiile medicale își execută în mod strict activitatea. În pofida acestor fapte, am și colegi infectați sau suspecți. Oricum, nu poți fi protejat 100%. Așa ne este munca și aceasta e situația, la moment. 
  • Pe lângă asta, cum se protejează medicii?
  • Orice medic care a avut contact cu un pacient suspect ori confirmat, neavând protecție, este obligat să stea în carantină pentru 14 zile, indiferent de funcția sa. Totul este în strictă monitorizare. De asemenea, aceste 14 zile de carantină sunt plătite, medicul nu pierde din salariu, cât stă în izolare. 
  • Dar primesc medicii adaosuri la salariu sau facilități, fiind atât de expuși riscului acum?
  • De adaosuri la salariu nu s-a spus nimic – ești medic, îți exerciți funcția și atât, indiferent de orice altceva. Dar, țin să menționez că statul austriac își achită în mod calitativ și cantitativ angajații medicali. Ajutor se va oferi doar celor care și-au pierdut locurile de muncă. Cancelarul austriac a anunțat alocarea a circa 40 miliarde de euro pentru cei ce întâmpină dificultăți financiare acum. Adică, se ajunge, în medie la 800 de euro pe lună, pentru cei care stau acasă. De cealaltă parte, toate cadrele medicale care au fost în contact cu pacienți confirmați ulterior, de exemplu, dar nu acuză simptome și nu reușesc să meargă pentru a face testul, primesc acasă echipe speciale care vin să colecteze materiale pentru teste. Ulterior, ei rămân în carantină pentru 14 zile și pot reveni la muncă abia după infirmarea infecției. 
  • În opinia dvs. de ce rata mortalității pacienților infectați în Austria este, totuși, mai mică decât în alte țări? 
  • Cred că asta se datorează deciziilor luate de conducere, legate de deschiderea liniei fierbinți, de stoparea oricărei activități, de stricta si imediata reacționare, precum și de verificarea intensă a pacienților,  de educația populației ca în caz de se simte rău, să apeleze la medici. Factorii socio-culturali au o mare influență, aici din start lucrurile s-au luat în mod serios, inclusiv de autorități. Autoritățile se atârnă foarte serios în continuare și orice deces este verificat, se duce evidența sigură a cauzei acestuia. Autoritățile nu ascund nimic, ci duc, în schimb, o ordine exactă. 
  • Dvs. cum vă protejați, în această perioadă? 
  • Ei bine, acum este obligatoriu să porți masca peste tot, inclusiv când mergi la cumpărături. În caz contrar, plătești amendă care pornește de la 500 de euro. Totodată, dacă ieși pe afară fără un motiv întemeiat și te oprește poliția, iarăși, iei amendă. Mulți conducători auto trebuie sa dețină permisiune de la instituția unde activează, pentru a se deplasa. Acum, ne protejăm cât putem, dar niciodată nu se știe… Recent, cancelarul Sebastian Kurz a anunțat că, în curând, Austria ar putea să revină la un mod obișnuit de viață și activitate, încet-încet. Consider că atâta timp cât nu va fi descoperit vaccinul pentru coronavirus, infecții vor exista în mod oscilatoriu, iar numărul de decese când va crește și când va scădea…Acum, totul depinde de cercetări și investiții în medicină, nu de armate. În orice caz, situația, în plan global, e gravă. Cei care sunt mai sceptici, credeți-mă că avem Secții de Terapie Intensivă pline cu pacienți care au insuficiență respiratorie. Nu luați virusul ca pe o glumă și protejați-vă.