Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Interviu cu unul dintre cetățenii…

Interviu cu unul dintre cetățenii moldoveni blocați pe vasul Diamond Princess din cauza Coronavirusului

ZdG a discutat cu unul dintre cetățenii Republicii Moldova blocați pe vasul de croazieră „Diamond Princess”, ancorat de două săptămâni în portul Yokohama (Japonia) din cauza Coronavirusului. Conaționalul nostru, care a solicitat să nu-i publicăm numele, spune că se simte bine, la fel ca și ceilalți cetățeni moldoveni de pe vas.

– ZdG: Cum ați ajuns să fiți pe acest vas?
– Eu am contract de muncă cu o companie care prestează servicii de entertainment pe acest vas.

– ZdG: Ce se întâmplă în prezent acolo? Care este rutina de zi cu zi?
– Întreg vasul e în regim de carantină din data de 5 februarie. Pasagerii au fost repartizați în camerele lor și primesc toate cele necesare în camere. Echipajul asigură hrana și livrarea acesteia până la ușa camerelor. Eu și ceilalți colegi, chiar dacă lucram în echipele de entertainment, acum lucrăm în mod organizat pentru a servi și asista pacienții. Eu mă ocup de preluarea apelurilor telefonice ale pasagerilor vorbitori de rusă și engleză. La bordul navei sunt și echipe de medici și ofițeri de carantină japonezi care preiau teste de la persoanele care au simptome sau care ar fi interacționat cu cei contaminați. Pentru pasageri este organizată o plimbare de o oră și 30 de minute pe vas.

– ZdG: Cum percepeți acest moment? Vă simțiți în pericol?
– În primele zile eram cu toții panicați pentru că în fiecare zi vedeam cum sunt evacuate persoanele infectate de pe vas și ne făceam griji. Apoi am mai citit pe net despre virus, am fost informați și instruiți pe vas, am vorbit cu doamna de la Ambasadă și am înțeles că nu e loc de panică, trebuie fim curajoși, optimiști și solidari cu echipajul și cu echipele ofițerilor de carantină niponi. Respectăm regulile și programul, mereu dezinfectăm mâinile, camerele noastre și schimbăm des măștile… Noi ieșim din camere doar când trebuie sa ne îndeplinim sarcinile, în rest stăm și noi în camere. Comunic cu celălalt moldovean, noi facem parte din aceeași echipă, el m-a pus în legătură cu ambasada.

– ZdG: Ați făcut analize medicale? Sunteți monitorizați de medici?
– Controalele au început din prima zi, inclusiv pe parcurs. Eu și cei care mă înconjoară nu au simptome, iar cei care au fost testați sunt negativi la virus. În camere avem telefoane și putem apela medicii de pe vas în orice moment.

– ZdG: Care e atitudinea autorităților care gestionează situația? Vi se comunică ce trebuie să faceți, ce urmează?
– Noi facem parte din echipajul navei și am trecut instrucțiuni înainte de angajare pentru situații de criză, inclusiv pentru această situație am fost informați și instruiți.

– ZdG: S-a interesat cineva de la Ambasada Republicii Moldova în Japonia despre situația Dvstră?
– Din prima zi de carantină am fost contactat de doamna Anna Vatamaniuc de la Ambasada R. Moldova la Tokyo. Cu ea vorbesc în fiecare zi. Pe toată perioada ne-am consultat cu ea, a răspuns la toate întrebările noastre și ne-a informat despre măsurile carantinei impuse de japonezi și procedurile de întoarcere acasă. Am decis să răspund solicitărilor presei deoarece în ultimele zile au apărut știri pe unele site-uri mass media din Moldova precum că aș fi infectat de Coronavirus și asta a speriat familia mea și prietenii. Sunt știri false. Nici eu, nici ceilalți moldoveni nu sunt contaminați. Noi ne continuăm angajamentele și respectăm regulile de carantină de pe vas. Sperăm ca această stare de carantină să se sfârșească și să ne întoarcem acasă cu bine.

Vasul de croazieră „Diamond Princess”, cu peste trei mii de persoane la bord, se află în regim de carantină de aproape două săptămâni după ce mai multe persoane de pe vas erau suspecte de contractarea Coronavirusului. Între timp, în cazul a zeci de persoane de pe vas a fost confirmată infectarea cu Coronavirus. Conform informațiilor oferite de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cei trei cetățeni ai R. Moldova aflați pe vas, doi bărbați și o femeie, se simt bine și nu au simptomele specifice Coronavirusului.

MAEIE: Trei moldoveni se află pe vasul de croazieră „Diamond Princess”, aflat în carantină din cauza coronavirusului. Care este starea lor